Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Sa farvel til studieprogram med bok

De siste Region og regionalisering-studentene er uteksaminert. Programmet blir oppsummert i ny antologi.

Forskere, redaktører
Redaktørene av antologien Knut Grove, Randi Barndon og Gunnstein Akselberg.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland

Hovedinnhold

– Boken er et bevis på at dette studieprogrammet som forskningsprosjekt er en suksess, sa instituttleder ved AHKR, Jan Heiret, til de fremmøtte ved lanseringen av antologien «Region og regionalisering - perspektiv og praksis» like før jul.

Verket, som er satt sammen av bidrag fra totalt 22 forfattere, oppsummerer masterprogrammet med samme navn som ble startet i 2007 ved UiB, og avsluttet når de siste masterstudentene var ferdig nå i desember.

Tverrfaglig

– Det var et nyskapende program. Ikke bare tverrfaglig, men også tverrfakultært, sa Julie Tønsaker Watkins, studieleder ved AHKR, instituttet hvor Region og regionalisering hadde sin base.

De tre redaktørene for den nye boken, som alle har vært tungt involvert i det som etterhvert ble kjent som «RegReg», reflekterer også dets tverrfaglighet.

Gunnstein Akselberg, professor i nordisk språk, Randi Barndon, førsteamanuensis i arkeologi, og historiker Knut Grove.

– 43 kandidater har vært gjennom programmet, og mange av dem fikk jobbtilbud allerede før masteroppgaven var ferdig, sa Akselberg under lanseringen. Barndon fulgte opp:

– Vi ønsker å takke alle som har jobbet for å bevare emnet, og alle som har forelest og arbeidet med programmet.

Aktuelt i dag

Knut Grove, i sin presentasjon av nye antologien, pekte på at tematikken rundt regionalisering fortsatt er brennhett den dag i dag.

– Dette er i høyeste grad fortsatt aktuelt. Blant annet ser vi det, når den nye Vestlandsregionen nå debatteres. Denne antologien diskuterer og drøfter hvordan en region defineres, og hvordan grensene for en region trekkes opp, sa han.

Gjennom 16 artikler samlet i tre bolker tematiserer de 22 forfatterne av «Region og regionalisering - perspektiv og praksis» ulike faglige og teoretiske inntak til temaet. Boken gis ut på Novus forlag.