Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
utstilling | palmyra

Reiser til Tadmor

En utstilling om historie og kulturarv i Palmyra og Midtøsten. På Bryggens Museum frem til 17. september.

Bilde av Palmyra
Palmyra (syrisk Tadmor) er en oldtidsby i en oase i den syriske ørkenen, omtrent midt i mellom Damaskus og Eufrat.
Foto/ill.:
Jørgen Christian Meyer

Hovedinnhold

Midt i den syriske ørkenen ligger byen Tadmor, bedre kjent som Palmyra. For 2000 år siden var Palmyra et senter for handel og kultur, hvor tilreisende fra store deler av verden bidro til å knytte sammen øst og vest. Under borgerkrigen i Syria er Palmyra blitt et symbol på menneskelig lidelse og ødeleggelsen av kulturarv.

Mange har undret seg over de spektakulære ruinene av oldtidsbyen i ørkenen. Gjennom utstillingen «Reiser til Tadmor» får vi følge byen fra dens nomadiske røtter, via storhetstiden som Midtøstens rikeste og mektigste karavaneby, til et etterliv som valfartssted for eventyrere og turister og et symbol for det moderne Syria. I dagens konflikt er byen ikke bare blitt en fysisk, men også i høyeste grad en symbolsk kamparena.

I utstillingen møter vi Palmyra og menneskene som bodde der eller reiste dit til ulike tider. Gjenstander, bilder, kart, lydkulisser og rekonstruksjoner viser hvordan byen knyttet regionen og verden sammen på tvers av både geografi og tid. For å tematisere ødeleggelsen av historiske levninger i vår samtid presenterer utstillingen kunstverket «Exhume», utformet på stedet av den britiske kunstneren Amanda Chambers.

«Reiser til Tadmor» kombinerer kunst, kulturminner og historieforskning, i et samarbeid mellom Bymuseet i Bergen, Universitetet i Bergen og kunstneren Amanda Chambers. Den bygger på forskningsprosjektet Mechanisms of Cross-Cultural Interaction: Networks in the Roman Near East.

Utstillingen er finansiert av Norges Forskningsråd.