Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Nyhet

Jubilerer med utstilling

50 år med religionsvitenskap blir markert i utstilling.

Neste
Forsamling
GODT OPPMØTE: Mange hadde møtt opp for å være med på åpningen av utstillingen.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
1/7
Figur
DEMON: Blant gjenstandene på utstilling er denne demonen fra Syd-India som skal settes i vinduet for å holde borte onde ånder.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
2/7
Ustilling
HISTORISK: Utstillingen viser frem fagets historie i tre deler.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
3/7
Rull
ESTERRULLEN: Den hebraiske rullen inneholder Esters bok fra Tanakh (Det gamle testamentet).
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
4/7
Lego
LEGO: I den ene enden av utstillingen kan man utforske religion i populærkultur. Blant annet gjennom legobygging og videospill.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
5/7
Utstilling
FOLKSOMT: Mange ville være med å se de spennende gjenstandene under åpningen 5. oktober.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
6/7
Utstilling
UB: Man finner utstillingen i andre etasje av Bibliotek for humaniora.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
7/7
Tilbake

Hovedinnhold

Utstillingen viser frem mangfoldet i religionsvitenskapelig forskning. Både fagets egen historie ved Universitetet i Bergen (UiB), men også forskningen det har båret frem.

– Det er svært hyggelig å se så mange her fra forskjellige akademiske generasjoner, sa professor Michael Stausberg, ved den svært godt besøkte utstillingsåpningen på Bibliotek for humaniora torsdag 5. oktober.

Kontorskatter

Etter noen korte innledende taler, fikk de fremmøtte være de første til oppleve utstillingen, som er satt opp i andre etasje av Bibliotek for humaniora på Haakon Sheteligs plass.

Utstillingen strekker seg over tre deler. I den ene enden er fokus på fagets historie, både i fortid og nåtid. Her finner man også eksempler på kilder man tradisjonelt forbinder med faget, de eldre religionene.

– Mange av gjenstandene man kan se ble funnet på religionsviternes egne kontorer, sa universitetsbibliotekar Pål Steiner.

Sentrum av utstillingen er viet forskerne selv, blant annet ved en rullende lysbildefremvisning av dem i aksjon, både i felt og undervisning.

I den siste delen er nyere forskningsfelt vist frem. Her trekker man i større grad linjene mellom religion og sekularitet, samt gir eksempler på religion i populærkultur og turisme.

– Her kan man også bygge lego, samt lete etter religion i videospillet Assassin’s Creed, fortalte Steiner. 

Kommet langt

Professor i religionsvitenskap Ingvild Gilhus har vært med fra starten. I sin tale til forsamlingen, la hun vekt på hvor langt faget har kommet på disse årene, og hvordan det har formet seg selv.

– Da man startet opp, var det ingen eldre professorer som satt på toppen og instruerte oss i hvordan det skulle gjøres. Vi kunne finne vår egen vei.

Faget ble offisielt opprettet da Alv Kragerud (1932-2010) ble utnevnt som den første professoren i religionsvitenskap ved UiB i 1967.

– Man har tatt store steg fra da faget bare hadde én fast ansatt. Nå er vi 9, og selv om alle holder på med forskjellige felt, så snakker vi sammen og samarbeider godt, sa Gilhus.  

Utstillingen kan bivånes på Universitetsbiblioteket, bibliotek for humaniora, frem til 28. oktober.