Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Konferanse

Why (Queer) History Matters: The Politics of History

Usynliggjøring og mangel på kunnskap om skeiv historie har vært normen i nasjonal historieskriving inntil helt nylig. Bli med på internasjonal, tverrfaglig konferanse, 29.–30. august 2022.

Cencorship by Eric Drooker
Usynliggjøring og mangel på kunnskap om skeiv historie har vært normen i nasjonal historieskriving inntil helt nylig.
Foto/ill.:
Cencorship by Eric Drooker

Hovedinnhold

Usynliggjøring og mangel på kunnskap om skeiv historie har vært normen i nasjonal historieskriving inntil helt nylig. På denne konferansen ønsker vi å diskutere hvordan disse høyst problematiske praksisene potensielt også kan være med på å undergrave LHBT+ rettigheter i dagens samfunn.

I noen sammenhenger blir LHBT-bevegelser sett på som nasjonale trusler, i andre sammenhenger blir homotoleranse instrumentalisert til å bygge nye nasjonale identiteter. I begge tilfeller er som regel interesse for, og kunnskap om, skeiv historie fraværende.

Vi spør derfor: Hvordan har nasjonale historier blitt renset for uønsket innhold? Hvilken rolle spiller kunnskapsløshet versus sensur? Kan mangelen på historisk kunnskap stå sentralt i diskriminering og undertrykkelse av LHBT personer i dag? Hvis det er slik, hva kan da bli gjort for å ta vare på og formidle skeiv historie?

>> Les mer om konferansen på de engelske sidene