Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Arkeologi og historie med kruttsterk internasjonal ranking

Både arkeologi- og historiefaget ved UiB er blant de 200 beste i verden innen sitt felt, ifølge anerkjent universitetsrangering.

Logoen til QS World University Rankings by Subject
Foto/ill.:
QS World University Rankings

Hovedinnhold

Det ble klart da QS World University Rankings by Subjects' 2016-utgave ble offentliggjort.

Spesielt hyggelig for AHKR er det at instituttets arkeologifag er rangert i gruppen blant de 51 til 100 beste i verden.

– Det at arkeologi har fått en så høy score er svært gledelig. Det er i høyeste grad et internasjonalt fag. Blant annet ved Christopher Henshilwoods forskning, som har omskrevet menneskets historie, sier Jan Heiret, instituttleder ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap.

Fagområdene ved flere enn 4000 utdanningsinstitusjoner over hele verden er blitt evaluert for å danne grunnlaget for rangeringen.

I den nyeste utgaven gjør også historiefaget ved UiB det meget sterkt, og havner i gruppen mellom 151 og 200, den samme plasseringen som man fikk i 2015-utgaven.

– Jeg synes det er meget godt å se at historie når så høyt opp. Det er et fag som har tyngden på det norske, men som har blitt mer og mer internasjonal gjennom den transnasjonale forskningen som blir gjort her ved instituttet, sier Heiret, men legger til:

– En årsak til at historiefaget gjør det så bra, er nok også at forskningen til religionsvitenskap blir inkludert, et annet fagområde her i Bergen som er verdensledende.

For Universitetet i Bergen totalt sett er QS-rankingen meget hyggelig lesning. Man har tre fagområder innenfor topp 100, og hele femten innenfor topp 350.

– Dette må være helt i tråd med kunnskapsministerens målsetting om kvalitet, sier Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen.