Vil 3D-printe deler av skjelettet ditt

UiB-professor Kamal Mustafa ledet forskergruppe som vant Idèkonkurransen 2016.

Vil 3D-printe deler av skjelettet ditt

I 10 år har UiB-professor Kamal Mustafa ved institutt for klinisk odontologi ledet en forskergruppe med ambisjon om å kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig.
Produsent:
Bergen Teknologioverføring (BTO)

Se for deg at du havner på sykehuset med flere kompliserte beinbrudd. Legene forteller deg at du kanskje ikke har nok frisk beinmarg til å gjennomføre en transplantasjon til bruddområdene. Løsningen i dag er at pasienten da enten må ta bein fra dyr, og dermed gå på medisiner resten av livet, eller at det må tas bein fra andre steder i kroppen eller fra døde mennesker. Faren for komplikasjoner er overhengende.

I 10 år har Professor Kamal Mustafa ved institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, ledet en forskergruppe med ambisjon om å løse disse problemene. Nå mener han at de har funnet løsningen.

Nyskapende og spennende

Professor Mustafa og hans forskergruppe vil kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig, samtidig som beinfragmentet vokser sammen med pasientens egne celler. Dette reduserer faren for at kroppen avviser beinfragmentet og det sikrer raskere og bedre gjengroing.

Ideen er nyskapende og spennende. Hvis prosjektet lykkes vil forskningen kunne være til nytte for over 1 million pasienter i Europa årlig. Markedet er stort, med en årlig omsetning på 2,35 milliarder dollar. På bakgrunn av dette vinner Professor Kamal Mustafa Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings ”Idekonkurransen 2016”.

Prisen, som er på hele 300.000 kroner, ble delt ut av Næringsminister Monica Mæland (H) på Bergen Næringsråds Årskonferanse fredag 18. November.

En rekke sykdommer kan lindres

Professor Kamal Mustafa har stor tro på at han vil lykkes med prosjektet:

- Det er et åpenbart behov for en nyskapende tilnærming til problemstillingen. Dette skyldes for det første det konstante behovet for forbedrede og pålitelige produkter til lavere priser. I tillegg skaper økt aldring og levealder i Europa nye behov. Så snart vi har utviklet et produkt for klinisk bruk, vil en rekke sykdommer som skyldes beindefekter kunne lindres.

Kamal Mustafa er svært glad for å vinne Idekonkurransen:

- Det å identifisere et innovasjonspotensial handler ikke bare om å vurdere en ide for ideens skyld. Det handler også om hvordan disse ideene vil bli gjennomført og vellykket brakt til markedet og samfunnet. Det å vinne Idekonkurransen understreker betydningen av innovasjonen i forskningen vår. Prisen vil stimulere min forskningsgruppe og miljøet ved vårt institutt ytterligere.

I front i sitt forskninsfelt

I juryens begrunnelse heter det:

”I årets konkurranse mottok juryen 15 særdeles gode og interessante bidrag. Bidragene var nyskapende og hvis de lykkes vil de kunne gi høy grad av samfunnsnytte. Blant de gode bidragene valgte juryen ut en kandidat som kommer fra et fagmiljø som er i front i sitt forskningsfelt. Fagområdet, rekonstruksjon av menneskers bein, er i rivende utvikling og har stort klinisk potensial”.