Hjem
Aktuelt
NYTT I BOTANISK HAGE

Lønningen lystgård flytter til Botanisk hage

Den ærverdige Lønningen lystgård fra 1770 måtte flyttes da Flesland utvidet. Nå får den nytt liv i Botanisk hage.

Lønningen lystgård får nytt liv i Botanisk hage på Milde. Entreprenør har starta grunnarbeidet i hagen.
NYTT LIV: Avinor sikrer at Lønningen lystgård får nytt liv i Botanisk hage på Milde. 20.februar begynte entreprenøren grunnarbeidet i hagen.
Foto/ill.:
Bodil Oma/Montasje

Hovedinnhold

– Vi er takknemlig for bygningen. Dette skal bli et hus for hele UiB i kjempefine omgivelser, sier Heidi Andersen førsteamanuensis ved Arboretet og Botanisk hage.
Lønningen lystgård har fungert som både lystgård og barnehjem før den ble kjøpt av Avinor.

Lie Andersen påpeker at UiB ikke skal bruke Lønningen lystgård som en minnebygning.

– Vi ønsker å gi bygningen nytt liv og egen historie i Botanisk hage, sier hun.
Planen er at bygningen skal brukes til både laboratorium, kontorer, undervisningsrom og ha finere stuer for workshops for alle i UiB-systemet.

Gave fra Avinor

Lønningen lystgård har vært i Avinors eie siden 1955. 

– Lystgården ville ikke passet inn med det nye terminalbygget og vi fikk en midlertidig fredning fra fylkeskonservatoren. Det ble dermed besluttet å flytte den flotte bygningen til et egnet sted, sier Petter Hope i Avinor.

Lønningen lystgård måtte være sikret gjenoppbygd innen ny terminal skulle åpnet.

– Vi fikk henvendelser fra flere som ville ha bygningen, men bestemte oss for at Botanisk hage ville være midt i blinken. Hensikten med lysthuset var jo at det skulle ligge nær Bergen sentrum og glede mange, sier Hope.

Fylkeskonservatoren var også enig i plasseringen.

Overflyttingen og gjenoppbygningen av lystgården blir gitt som en gave til UiB fra Avnor.

Nytt hageanlegg

Lønningen er blitt et eget prosjekt, og for at huset skal få de riktige omgivelsene, er det planlagt nytt hageanlegg og nye tilkomstveger

– Dette blir en ny prakteiendom for Bergen, sier Hope.

Den søndre delen av Botanisk hage blir helt omarbeidet, og det kommer til å være et anleggsområde her i lang tid. Inngangspartiet er stengt, men besøkende kan benytte inngangen til Japanhagen.

Oppstarten av anlegget innbefatter graving og felling av trær og busker, men vi håper å kunne ta vare på noen av de flotte eikene i området. Der huset skal stå i øvre del av Solåkeren er det i dag en bergknaus som skal sprenges bort. Derfor blir det graving og sprenging i tre-fire uker, og deretter betongarbeid frem til midten av mai.