Hjem
Aktuelt
Nyhet

Det marine forskningsmiljøet ved UiB blant verdens beste

UiB gjør det skarpt i universitetsrangeringen QS, basert på fagområder. Innenfor kategorien marin forskning blir UiB kåret til det 37 beste i hele verden.

QS-Ranking - Marin UiB-forskning

Produsent:
UiB

Hovedinnhold

I den årlige universitetsrangeringen QS gjør Universitetet i Bergen det skarpt i flere kategorier, og spesielt innenfor kategorien Earth & Marine Sciences. For to år siden havnet UiB på 42. plass i denne kategorien, i fjor var det en liten nedgang til mellom 51 og 100. Men i år stiger UiB kraftig og blir rangert som nummer 37 i verden. 

– Dette viser at fagmiljøene våre innen marin forskning er helt i verdenstoppen. Dette er viktige områder for UiB, for Bergen og for Norge og vi er derfor glade for at vi er så langt fremme på dette området, sier rektor Dag Rune Olsen.

Bortsett fra Universitetet i Bergen er det kun Universitetet i Oslo som kan skilte med et fagområde så høyt som 37. plass.  

– Det er også kjekt at vi på flere av våre viktigste fagområder kommer bedre ut på denne rangeringen enn andre universiteter i Norge det er naturlig å sammenligne oss med, sier Dag Rune Olsen. 

Tre fagområder innenfor topp 100

I tillegg til Earth & Marine Sciences, er UiB inne på topp 100 på to andre fagområder. Både arkeologi og antropologi blir plassert mellom 51 og 100, som er en meget god plassering i dette selskapet. Begge disse fagområdene ble rangert på samme nivå i fjor. 

Ni fagområder er vurdert blant de 200 beste i verden, det samme antallet som på fjorårets rangering.  

Totalt blir Universitetet i Bergen rangert som ett av verdens eliteuniversitet i 21 av 46 mulige områder. 

Lang tradisjon

Marin forskning er ett av UiBs tre satsingsområder for perioden 2016-2022. Universitetet i Bergen er Norges største marine universitet, med høy internasjonal kvalitet på forskning og utdanning og med flere forskningsmiljø i verdensklasse.

Den marine forskningen har også lang tradisjon ved UiB, og strekker seg tilbake 1800-tallet og havforskningen som ble gjort på Bergen Museum.

Omfattende sitert

Dette året er syvende året på rad QS World University Rankings by Subject blir offentliggjort. I årets rangering har QS evaluert fagområder ved 4.438 høyere utdanningsinstitusjoner i hele verden. 3.098 av disse ble kvalifisert som del av rangeringen, hvor 1117 institusjoner til slutt ble rangert. 

I arbeidet med rangeringen er 127 millioner siteringer i vitenskapelige tidsskrifter analysert, og Universitetet i Bergen gjør det spesielt godt når det gjelder siteringer.    

– Resultatene fra QS viser igjen at vi gjør det særs godt internasjonalt når man ser på gjennomslag av forskningen vår, målt i siteringer. Siteringer er så nært en kommer et objektivt mål på vitenskapelig kvalitet og vi er derfor svært glade for at vi gjør det veldig godt på dette feltet, sier rektor Dag Rune Olsen. 

LES MER OM QS-RANGERINGEN HER