Hjem
Aktuelt
Arendalsuka

Dette gjør UiB på Arendalsuka

Fra 14.-19. august kan forbipasserende komme innom UiB sin stand og teste sine egne holdninger opp mot det norske folk. Vi inviterer også til debatt om helseklynger, «fake news» og uredelighet med noen av landets fremste politikere, forskere og pressefolk i panelet.

Bilde fra Arendalsuka
UiB deltar med stand på Kanalplassen hele Arendalsuka.
Foto/ill.:
Arendalsuka

Hovedinnhold

UiB stiller med stand og aktiviteter hele uken. Forskere fra medborgerpanelet vil presentere et nytt tema fra undersøkelsene hver dag: demokrati på tirsdag, filterbobler på onsdag, klima på torsdag og innvandring på fredag.

Tverrsnitt av befolkningen

Norsk medborgerpanel har eksistert siden 2013 og består i dag av 7000 aktive deltakere fra alle samfunnslag. Elisabeth Ivarsflaten, professor ved Institutt for sammenliknende politikk, er initiativtaker til panelet som drives av en gruppe samfunnsforskerne ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB og Rokkansenteret. Deltakerne i medborgerpanelet representerer et tverrsnitt av befolkningen og har som oppgave å svare på nettbaserte undersøkelser med jevne mellomrom.

Under Arendalsuka kan publikum når som helst komme innom og plassere seg i det norske politiske landskapet ved å svare på noen utvalgte samfunnsspørsmål om for eksempel klima, innvandring og tillit til sosiale medier. Resultatet får du der og da! 

Deler kunnskap om helseklynger

I tillegg til aktiviteter på stand inviterer UiB til tre åpne arrangementer på onsdag 16. august. Alle skjer på Mør Biffhus i Arendal sentrum. Dagen starter med frokostmøte om helseklynger klokken 08.30 med blant annet helseminister Bent Høie og Dag Rune Olsen, rektor ved UiB, i panelet. 

Bergen er i ferd med å utvikle en helseklynge på Årstadvollen. Her skal forskning, utdanning og klinikere jobbe tett sammen for å møte fremtidige helseutfordringer. Klyngen skal blant annet utforske muligheter som finnes i ny teknologi for å kunne tilby bedre helse til flere i fremtiden. På frokostmøte får du vite mer om de innovative planene for helseklyngen i Bergen.

Falske nyheter

Senere på dagen blir det debatt om fake news fra 14.00 med blant andre Gard Steiro, nyhetsredaktør i VG og stortingspolitiker Bård Vegar Solhjell i panelet.  

Uenigheter om sannheter og hvordan forholde seg til fakta har blitt noen de viktigste temaene i dagen politiske kommunikasjon. Hvorfor har vi kommet dit? Finnes det noe som er sant? Hva er universitetenes, medienes og politikken utfordringer og roller i møte med «fake news»? Hvordan møter mediene kritikken? Dette er noen av spørsmålene når vi inviterer til debatt.

Lansering av nytt forskningsselskap

Vi lanserer også planene for et nytt stort forskningsselskap for effektivt samarbeid om eksternt finansiert forskning av høy kvalitet og relevans for nærings- og samfunnsliv i bystyresalen på Arendal Kulturhus klokken 17.00. Sammen med Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder og Stiftelsen Rogalandsforskning inviterer vi til møte om hvordan vi vil samarbeide med samfunn og næringsliv for å gjøre Norge ledende på innovasjon og verdiskaping.

Uredelighetsbingo

UiB har opprettet sitt eget retorikkpoliti som følger valgkampen. Onsdag kveld viser landets fremste retorikkekspert Jens E. Kjeldsen hvordan vi kan avsløre uredelige grep i den politiske debatten. Vi skal også se nærmere på hva som er god og dårlig politisk journalistikk og retorikk. Når vi har lært oss alle triksene spiller vi uredelighetsbingo. Det blir delt ut retorikkpris til den i publikum som er best på å gjenkjenne retoriske grep. Velkommen til Uredelighetsbingo onsdag klokken 19.00.