Hjem
Aktuelt
Nyheter

Frank Aarebrot har gått bort

Professor Frank Aarebrot er død, 70 år gammel.

Frank Aarebrot
Foto/ill.:
Britt Kristin Ese

Hovedinnhold

Professoren, valgeksperten og bergenseren ble hasteoperert for hjerteinfarkt tidligere i uken og døde 9. september på Haukeland Sykehus, melder NTB. Aarebrot ble 70 år gammel. 

Aarebrot var professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og har markert seg som en av Norges fremste og mest uredde formidlere. Han har vunnet ærefulle priser fra både Norges Forskningsråd og Meltzerfondet for fremragende forskningsformidling og Christieprisen senest i april 2017. 

– Det Aarebrot får til vekker stor beundring. Han medvirker til at forsking blir forstått, akseptert og brukt som verdiskapende kraft i samfunnet. Han deler raust kunnskap på en tilgjengelig, opplysende, underholdende, engasjerende og til tider spisset måte, sa juryleder for Christieprisen og daværende dekan for Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB, Knut Helland, da Aarebrot vant Christieprisen tidligere i år.

Frank Aarebrot har siden 1970-tallet formidlet kunnskap og forsking i media, som foredragsholder, som foreleser og som forfatter, og har lenge vært den mest siterte akademikeren i Norge. Han var også opptatt av den historiske konteksten for vår samtid. 

– Utgangspunktet for formidlingen min er en enorm glede og stolthet over det vi driver med på Institutt for sammenliknende politikk. Vi har en tilnærming til fenomenet politikk som har visse unike trekk, blant annet den sterke vektleggingen av historisk bakgrunn for å forstå vår egen samtid og framtid, uttalte Aarebrot da han vant Christieprisen i april.  

Så ble han også landskjent som «statsvitenskapens Francis Bull», med NRK-programmet «200 år på 200 minutter» ved markeringen av 200-årsjubileet for Grunnloven, og de påfølgende maratonsendingene i anledning andre verdenskrig og USAs presidenter.

Frank Aarebrot har gjort europeisk historie levende for studenter, levert spissformulerte innsikter til norske avisredaksjoner og kommentert valg hjemme og ute i 40 år. Mange har hatt gleden av hans kunnskaper, meninger, inspirasjon, sprudlende humør og kjappe replikker, skrev Aarbrots kolleger i en gratulasjonshilsen til hans 70-årsdag tidligere i år.
 

– Professor Frank Aarebrot var unik, både som foreleser og forsker. Han var elsket av studentene og raus med å dele av sin kunnskap. Universitetet i Bergen har hedret ham flere ganger for hans helt spesielle evner som formidler, og for det ansvaret han alltid har tatt for å bringe kunnskapen han satt med ut fra forskerens kontorer, inn i utdanningen og ut i samfunnet. Han var en fabelaktig foreleser og opplyser og vi er stolte og takknemlige over å ha hatt ham ved Universitetet i Bergen. Det er et stort tap for oss at han nå har gått bort, sier rektor Dag Rune Olsen
– Våre tanker er nå med familien, spesielt hans kone og to barn. 

En viktig stemme har stilnet ved Universitetet i Bergen og i Norge. 

 

Les også: 

 

Mer om Frank Aarebrot