Hjem
Aktuelt
Museumsinnbruddet

To menn arrestert etter tyveriet av vikingskatten

To menn skal være arrestert for å ha utført tyveriet der rundt 400 vikingskatter ble stjålet fra Universitetsmuseet.

Politibil ved Universitetsmuseet

Hovedinnhold

Begge skal blir framstilt for varetektsfengsling i dag, torsdag i følge avisen BA. Møtet går for lukka dører.

Politiadvokat Linn Revheim bekrefter ovenfor avisen at det er gjort arrestasjoner i samband med tyveriet på Universitetsmuseet.

Under innbruddet på universitetsmuseet som ble oppdaget morgenen mandag 14. august, fikk tyver med seg over 400 gjenstander av uvurderlig kulturell verdi.

Tyvene tok seg inn i sjuende etasje på Universitetsmuseet via et stillas. Der brøt de seg inn via et vindu og videre inn i oppbevaringsmagasinene. Tyvene fikk med seg flere hundre gjenstander, hovedsaklig pyntegjensstander fra vikingtiden.

Håper å få tilbake gjenstandene

Etter det BA får opplyst skal politiet ha beslaglagt flere gjenstander som stammer fra tyveriet.

- Nå håper vi at vi får gjenstandene våre tilbake, sier museumsdirektør, Henrik von Achen.

Revheim bekrefter at de har bedt om fire ukers varetektsfengsel for de to siktede.

Vedgår

Ifølge BA er den første som fremstilles for varetektsfengsling en mann i starten av 40-årene fra Bergen. 

- Min klient vedgår delvis straffeskyld for det han er siktet for. Jeg kan ikke bekrefte at det er i samband med tyveriet på Universitetsmuseet, men det har vært eit fengslingsmøte i dag, ja, sier forsvararen hans, Tore Johan Sørland til BT.

Politiet vil foreløpig ikke bekrefte at mennene er arresterte i samband med tyveriet på museet.

Frem til nå har det vært få spor i saken. Politiet fant to DNA-profiler under etterforskingen, men da Kripos undersøkte de opp mot sitt register over tidligere straffedømte fant de ingen treff.

- Fantastisk nyhet

At det nå kan se ut som at politiet har kommet nærmere et svar blir godt tatt i mot også av rektor ved UiB, Dag Rune Olsen.

- Selv om vi fortsatt må ta noen forbehold, synes dette som et gjennombrudd i saken. Særlig for de ansatte ved museet har tyveriet og tapet av gjenstandene vært en stor belastning. Nå kan det se ut som om det åpner det seg en mulighet for at vi kan disse skattene tilbake, noe som ville vært en fantastisk nyhet for oss, sier Olsen.

Han benytter anledningen rose alle som har arbeidet med saken og peker spesielt på arbeidet som har vært gjort med å kartlegge gjendstandene og gjøre de kjent både nasjonalt og internasjonalt for å gjøre vikingskattene mindre omsettelige.

UiB har i løpet av høsten gått gjennom alle sikringsrutinene sine for forsikre seg om at noe lignende ikke skal skje igjen. Som en følge av det er det innført både strakstiltak og mer omfattende endringer for å ivareta sikringen av samlinger og gjenstander ved UiB.

- Vi har selvfølgelig tatt lærdom av dette, og vil arbeide for å sikre at dette ikke skjer igjen. Nå håper vi på en lykkelig slutt og at alle gjenstandene blir funnet, sier Olsen.