Hjem
Aktuelt
Museumsinnbruddet

Mesteparten av vikingskatten funnet

To tredjedeler av gjenstandene som ble stjålet under museumsinnbruddet er funnet. Det opplyser politiet i Bergen som nå har siktet tre menn i samband med saken.

Vikingskatten
Foto/ill.:
UiB.no

Hovedinnhold

To menn ble torsdag fremstilt for fengsling for å ha utført museumsinnbruddet i august. De ble begge fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Fredag pågrep politiet ytterligere en mann etter tyveriet av de historiske vikingskattene i Bergen i august.

Under innbruddet på universitetsmuseet som ble oppdaget morgenen mandag 14. august, fikk tyver med seg over 400 gjenstander av uvurderlig kulturell verdi.

Nå mener politiet at så mye som to tredjedeler av gjenstandene kan være funnet.

- Dette er en gledens dag for museet, sier Asbjørn Engevik instituttleder ved Universitetsmuseet i Bergen. - Vi arbeider nå intenst med å få oversikt over gjenstandene som er funnet.

Meldte seg selv

I begynnelsen av oktober kom det en person til politivakten og sa han hadde gjort noe han angret svært på. På bakgrunn av dette startet politiet etterforskning. 

På tirsdag ble to personer pågrepet. Disse er nå begge fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. En person er under behandling av helsevesenet. Ytterligere en person ble fredag pågrepet og vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

Ekstraordinært utbytte

Totalt er tre personer nå siktet i saken. Den første av de tre mennene er i starten av 40-årene, tidligere straffedømt og uføretrygdet. I følge politiet fremstår det ikke som at innbruddet var planlagt.

– Dette er et ordinært tyveri, med et ekstraordinært utbytte, sa politiadvokat Linn Revheim på en pressekonferanse torsdag kveld.

Gjenstandene ble funnet i en bolig i Bergen tilhørende en av de pågrepne. Begge de to som ble varetektsfengslet torsdag vedgår delvis straffeskyld.

- Vi ser at gjenstandene ikke har vært godt behandlet. Gjenstandene lå i en stor sekk. De var tatt ut av sin opprinnelige emballasje og og noe var trykket inn i mindre poser, sier Revheim som også opplyste at flere av gullgjenstandene ikke kommet til rette ennå.

- Det at dette er funnet i bergensområdet gir oss håp om at resten også kan komme tilrette, sier Asbjørn Engevik ved Universitetsmuseet i Bergen.

Roser ansatte

- Dette er en fantastisk nyhet for oss, sier rektor ved UiB, Dag Rune Olsen om at mesteparten av de stjålne kulturskattene nå er funnet.

-  Særlig for de ansatte ved museet har tyveriet og tapet av gjenstandene vært en stor belastning. 

Han benytter anledningen rose alle som har arbeidet med saken og peker spesielt på arbeidet som har vært gjort med å kartlegge gjendstandene og gjøre de kjent både nasjonalt og internasjonalt for å gjøre vikingskattene mindre omsettelige.