Hjem
Aktuelt
Holbergdebatten 2017

Tankevekkende om «fake news»

Julian Assange, John Pilger og Jonathan Heawood delte lørdag sine syn på temaet "propaganda, fakta og falske nyheter" foran en fullsatt universitetsaula under Holbergdebatten 2017.

Holbergdebatten 2017
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange deltok på Holbergdebatten via videolink.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme

Hovedinnhold

Det var en aktuell, relevant, kontroversiell og tankevekkende holbergdebatt som fant sted i Universitetsaulaen i Bergen lørdag 2. desember.

De tre paneldeltakerne under årets debatt, som er den andre i rekken, var Wikileaks-grunnlegger Julian Assange på videolink fra den ecuadorianske ambassaden i London, den prisbelønte journalisten, forfatteren og dokumentarfilmmakeren John Pilger, og Jonathan Heawood, grunnlegger av pressereguleringsorganet IMPRESS.

Fake news

Julian Assange gjorde det allerede i starten av sitt innlegg klart at han mener falske nyheter og propaganda har vært, og er, en del av nyhetsbildet i mange av dagens etablerte medier.

Det mener han har konsekvenser både i det daglige livet, men også når det gjelder store og dramatiske hendelser, som har mobilisert til militære angrep og krig.

I dag har også sosiale medier ført til at spredningen av falske nyheter får et langt større omfang. Assange mener dette byr på store utfordringer, men ser samtidig håp i at man har varslere som er villig til å dele informasjon makthavere vil skjule, og at fokuset på falske nyheter har gjort folk mer bevisste på hva som foregår i samfunnet sine maktstrukturer. 

Assange ser en stor utfordring i hvordan kunstig intelligens nå gjør seg gjeldende i større og større grad, og hvordan algoritmer settes opp for å gi enkelte typer informasjon flere treff når man søker på nett.

Visker ut skillet

Også Jonathan Heawood var klar på at skillet mellom nyheter, falske nyheter og propaganda har blitt mer visket ut i dagens samfunn. 

- En av de store utfordringene er at mediebildet ofte er svart-hvitt. Livet er aldri så enkelt. Når man går inn i en debatt med et utgangspunkt om at ting er svart-hvitt, får man ikke gode svar. Man må finne nyansene, samtidig må vi redefinere rollen mediene har, og være tydelige på ansvaret det gir, sier Heawood.

John Pilger kom i sitt innlegg med hard kritikk av etablerte medier, og gikk gjennom en rekke eksempler på det han ser som falske nyheter i mediene gjennom årene. Han sa at det ofte har hatt fatalt utfall, som tap av liv etter militære inngripener og krig. 

- Jeg ser likevel håp i at folk nå begynner å tvinge ut svar fra de etablerte mediene. Vi trenger et nytt språk og en ny ånd i journalistikken, der man rapporterer fra bunnen og opp, ikke ovenfra og ned, sa han.

Til publikum oppfordret han til å reflektere kritisk over informasjon som blir presentert i mediene.

- Vi har informasjon tilgjengelig på internett. Når noe blir presentert som nyheter, bør man dobbeltsjekke den informasjonen med andre kilder, oppfordret han.

Debatt om debatten

I etterkant av arrangementet har det blitt reist en debatt knyttet til innleggene til spesielt Assange og Pilger. Avisene Dagbladet og Bergens Tidende har på kommentarplass kritisert Holbergprisen som arrangerte debatten for å la kontroversielle uttalelser fra de to foredragsholderne stå uimotsagt og etterlyst motspørsmål og motstemmer i debatten. Nedenfor kan du lese både de kritiske aviskommentarene samt svaret fra arrangørene av Holbergdebatten. (Red.anm: dette avsnittet er redigert inn i etterkant i opprinnelig sak)