Vær og klima

Hvorfor er det så kaldt?

Årets første marsnatt førte til kulderekorder over hele landet. Erik Kolstad forklarer hvorfor.

nygaardsparken-kaldt-bergen.jpg

BRRRRRR: Kulden til tross, Nygårdsparken like ved målestasjonen i Bergen har noen besøkende.
KULDEREKORD PÅ –12,0 : Aldri før har målingsstasjonen på Florida i Bergen målt så lave temperaturer i mars.

Målestasjonen på Florida i Bergen slo kulderekord for mars måned med -12,0 grader Celsius – en tangering av en rekord fra 1888. Den tidligere rekorden var på en tidligere målestasjon på Lungegårdshospitalet, og kan ikke direkte sammenlignes med nattens rekord. Andre steder i byen var det enda kaldere, og hele 21 rekorder ble slått rundtom i landet i natt, melder Meteorologisk Institutt. Men hvorfor det?

– Vi har en nokså uvanlig situasjon der det blir tilført varm luft i Arktis fra sør, sier klimaforsker ved Bjerknessenteret og Uni Research, Erik Kolstad til Energi og Klima.

– Normalt ligger den kalde luften i Arktis «innestengt» av jetstrømmen som går rundt polområdet. Hos oss kommer det da lavtrykk fra vest på løpende bånd gjennom vinteren, noe som gjør det mildere hos oss enn på tilsvarende breddegrader i for eksempel Sibir og Canada.

Har ikke noe med global oppvarming å gjøre

Han forklarer at det er viktig å påpeke at denne kuldebølgen ikke har noe med global oppvarming å gjøre, men i stedet er et midlertidig – om enn ekstraordinært – fenomen.

Kolstad jobber blant annet med langtidsværvarsler i et samarbeidsprosjekt mellom Uni Research, Bjerknessenteret, Universitetet i Bergen, Norsk Regnesentral, Nansensenteret og Bergen Teknologioverføring (BTO), og så kuldebølgen komme for noen uker siden. Nå må vi bare vente til den er over, sier han.

– Det tar tid for jetstrømmen å bygge seg opp igjen når den først har brutt sammen. Akkurat hvor lenge, varierer fra gang til gang. Det ser ut som at det vil holde seg ganske så lenge, i alle fall til midten av mars.