Vellykket SpaceX-oppskytning

UiB-teknologi har nådd romstasjonen

ASIM-instrumentet, som forskere på UiB har vært med å utvikle, nådde onsdag 4. april Den internasjonale romstasjonen (ISS).

SpaceX-oppskytning med ASIM-instrumentet.
Oppskytningen av ASIM-instrumentet på en SpaceX-rakett fant sted 2. april, klokken 22:30 norsk tid. 4. april dokket romfartøyet trygt til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

2. april var en historisk dag for Universitetet i Bergen, da teknologi utviklet og bygget på Birkelandsenteret for romforskning (BCSS) ble skutt opp fra Cape Canaveral ved NASA Kennedy Space Center i Florida. Etter 14 år med planlegging og arbeid, kunne BCSS-leder Nikolai Østgaard og resten av teamet se SpaceX-raketten med ASIM-instrumentet stige til værs som planlagt klokken 22:30.

Litt før klokken 13 norsk tid, onsdag 4. april, nådde SpaceX Dragon-kapselen, som blant annet er lastet med ASIM-instrumentet, Den internasjonale romstasjonen. Fra klokken 14:30 kunne man via NASA TV følge live-opptak av at Dragon ble festet til ISS, i en hastighet på nær 28 000 km/t.

Rundt klokken 15 ble denne operasjonen avsluttet, og som under mandagens oppskytning, gikk alt som det skulle.

ASIM-instrumentet er med det fremme på ISS, hvor det nå venter på å bli montert utvendig på Columbus-laboratoriet. Det skjer sannsynligvis fredag 13. april.

- Utrolig opplevelse

En delegasjon fra Bergen var mandag i Florida, for å overvære oppskytningen.

- Dette var en utrolig opplevelse. Oppskytningen gikk helt etter planen. Nå er det mange glade ansikter her, sa BCSS-leder Østgaard kort tid etter oppskytningen. Han mente det var grunn til å feire denne milepælen, samtidig som han naturlig nok var spent på det som skal skje den kommende tiden.

Også UiB-rektor Dag Rune Olsen var tilstede i Florida under oppskytningen. Han er enig med Østgaard i at dette var svært spennende, og en fantastisk opplevelse å være med på.

- Vi stod på trygg avstand men når man hører brølet fra motorene, skjønner man hvilke enorme krefter som er i sving. Dette markerer et viktig skille i arbeidet med ASIM-instrumentet, som har tatt mange år med dedikasjon og hardt arbeid. Dette er ikke bare en viktig hendelse for Birkelandsenteret og for UiB, men for alle samarbeidspartnere og en lang rekke forskningsmiljøer rundt i verden, sier han.

Første i sitt slag

Instrumentpakken BCSS har vært med å utvikle for Den europeiske romfartsorganisasjon er kalt ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor), og skal monteres utvendig på Columbus-laboratoriet på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Instrumentet, som er det første i sitt slag, skal gå i bane rundt jorden i to år, for å gjøre målinger av gammaglimt fra tordenskyer.

I tillegg inneholder ASIM optiske instrumenter for å måle lyn i tordensystemer, samt fenomener som kalles røde ånder, blå jetter og alver, som finner sted langt over tordenskyene (40-80 km).

Utviklingen av instrumentpakken er gjort i samarbeid mellom en rekke europeiske selskaper og universiteter. Bidraget fra Bergen er selve røntgen/gamma-detektorene med utlesningselektronikk.

Etter planen skal ASIM skal være operativt rundt månedsskiftet mai/juni. Birkelandsenteret for romforskning vil være sentrale også når det gjelder å analysere data fra ASIM