Hjem

Aktuelt

Nyheter

Somrene vil bli stadig varmere

Vårens hetebølge kan være en forsmak på fremtiden. Noen klimamodeller spår tørrere og varmere vær i Norge om sommeren.

Tore Furevik
Foto:
Torill Sommerfelt Ervik

– Klimamodellene er enige om at høsten og vinteren blir våt og mild, men uenige om fremtidens somre, sier direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik.

Varmerekordene har falt som fluer i mai. Bergen har hatt sin varmeste observerte maidag, og flere byer ligger ann til å ha hatt den varmeste mai-måneden noensinne.

Mens noen modeller spår tørrere og mye varmere sommervær sier andre at vi må venne oss til at det blir våtere.

I mai fikk ble det etablert en ny enhet for klimaforskning ved Bjerknessenteret. Den er et 60 millioners spleiselag mellom Bergens forskningsstiftelse og Partnerne i Bjerknessenteret; UiB, Nansensenteret, Havforskningsinstituttet og Norce.

Hetere hetebølger

– Denne hetebølgen skyldes ikke klimaendringene, men er et såkalt værfenomen. Men vi kan forvente å se flere varmerekorder i årene som kommer, sier Furevik.

Alle sesonger blir nemlig varmere, med størst endring på høst og vinter. Når vi periodevis får hetebølger oppå et klima som blir varmere, betyr det stadig hetere hetebølger.

– Derfor vil vi se flere varmerekorder og færre kulderekorder i årene fremover.

Dramatisk for subtropene

Jordas overflatetemperatur har allerede steget 1 grad siden førindustriell tid. I Norge har økningen vært litt større. Skal vi nå 2-graders målet i Paris-avtalen, forutsetter det en dramatisk reduksjon i utslipp av klimagasser.

– Hvis vi ikke klarer å gjøre noe drastisk med utslippene vil økningen innen 2100 bli det dobbelte, 4 til 5 grader. Og selv om alle land oppfyller det som til nå er lagt inn i Parisavtalen, vil økningen fortsatt bli rundt 3 grader, sier Furevik.

Mens en slik økning kan være behagelig i Norge om sommeren, er det langt mer dramatisk lenger sør i verden.

– I subtropene blir det stadig varmere og mindre nedbør, og vi ser oftere ekstreme hetebølger. Det kan være direkte helseskadelig, i tillegg gjøre vannforsyning og matproduksjon vanskeligere. Det er noen av de største utfordringene verden vil ha i fremtiden. Vi så også nylig at Cape Town som første storby så ut til å gå tom for vann. Det vil vi se i flere byer fremover, sier han.