Obama overrasket Holbergprisvinneren

Vinneren av årets Holbergpris, Cass Sunstein, fikk en videohilsen av tidligere president i USA, Barack Obama, før Holbergforelesningen i Universitetsaulaen tirsdag.

Obama med videohilsen til Cass Sunstein

Overraskelsen var stor, både for prisvinneren og for publikum, da tidligere president i USA, Barack Obama, ble introdusert for å gi en videohilsen på storskjermen i Universitetsaulaen.

Obama: -Velfortjent heder

Obama sa blant annet at han har kjent Sunstein siden de begge var professorer på Universitetet i Chicago, og fokuserte på prisvinneren sin innflytelse på en rekke viktige felt i samfunnet.

- Cass, for en velfortjent heder dette er. Hvilken hyllest til arbeidet du har gjort, og den røde tråden som går gjennom det, gjennom din forpliktelse til prinsipper om frihet, likhet og verdighet, sa Obama i sin hilsen.

Obama snakket også varmt om sitt vennskap med prisvinneren:

- Det er en ære å kalle deg en venn. Ikke bare på grunn av ditt imponerende intellekt, men – enda viktigere – fordi du er en bra mann, sa Obama, før en rørt Sunstein gikk på scenen for å fremføre Holbergforelesningen "Freedom".

Hatt stor betydning

Professor Cass Sunstein får i år Holbergprisen for sine originale og vidtrekkende arbeider, som har endret flere fagfelt, og dessuten hatt stor betydning for politikkutforming i USA.

Sunstein er i dag Robert Walmsley University Professor ved Harvard University.

Fra 2009 til 2012 var han «Administrator of the White House Office of Information and Regulatory Affairs», hvor han bisto med tilsynet med en rekke reformer som involverte sikkerhet, luftkvalitet, borgerrettigheter, åpenhet i det offentlige, klimaendringer, økonomisk handlingsrom, helse og fattigdomsbekjempelse.