Spedbarn kan slippe insulinsprøyter

Spedbarn med diabetes kan slippe insulinsprøyter. Dette vil bli ny praksis etter en fersk studie som nå publiseres i Lancet Diabetes & Endocrinology.

Professor Pål R. Njølstad
- Disse funnene vil gi mange barn en ny og bedre hverdag, sier professor Pål R. Njølstad.
Foto/ill.:
Foto: Ingvild Festervoll Melien

Hovedinnhold

KG Jebsen-Senter for diabetesforskning, Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen, og Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland universitetssjukehus, Bergen

Forskere fra Bergen har vært ledende i arbeidet, som fører til at barn verden over kan bytte ut sprøytestikk med tabletter.

- Alle spedbarn som får diagnosen diabetes bør raskt får gentesting for å kunne endre behandlingen så snart som mulig fra insulin til sulfonylurea-tabletter. De kan forvente langvarig og meget god effekt av behandlingen på blodsukkerkontrollen, og behandlingen er sikker, sier professor Pål Rasmus Njølstad.

Langvarig tablettbehandling for spedbarnsdiabetes effektivt og trygt

Det ble i 2004 oppdaget at relativt høye doser sulfonylurea-tabletter kunne brukes til å behandle diabetes hos spedbarn. Dette prinsippet har gitt et helt nytt liv for barn med denne typen diabetes ved at 90% kan stoppe med insulin-sprøytene og til og med oppnå bedre kontroll på blodsukkeret, i alle fall i ett år uten samtidig problem med lave blodsukre.

Det har imidlertid vært ukjent om denne behandlingen kan opprettholdes på lang sikt, spesielt fordi sulfonylurea svikter hos halvparten av dem med type 2 diabetes etter fem års behandling. I tillegg har det vært ukjent om denne behandlingen har noen effekt på nevrologiske tilleggsproblemer som en del barn har.

Resultatene foreligger nå fra en internasjonal multisenterstudie. Denne inkluderte 81 personer som for 10 år siden fikk endret behandlingen fra insulin til sulfonylurea-tabletter. Det ble funnet at sviktende effekt av behandlingen, noe som ofte sees ved type 2 diabetes, sjeldent finnes ved denne typen spedbarnsdiabetes.

Sulfonylurea er sikkert ved denne behandlingen, selv i de relativt høye dosene som trengs ved spedbarnsdiabetes. En utmerket kontroll på blodsukkeret ble beholdt etter ti års behandling. Noen barn opplevde i starten en viss bedring av nevrologiske tilleggsproblemer, men de fleste med dette hadde ikke noen klar bedring av problemene.

- Disse funnene vil gi mange barn en ny og bedre hverdag, sier Njølstad, og legger til:

- Dette er ett av få eksempler på varig effekt av presisjonsmedisin.

Publikasjon:

Pamela Bowman, Åsta Sulen, Fabrizio Barbetti, Jacques Beltrand, Pernille Svalastoga, Ethel Codner, Ellen H. Tessmann, Petur B. Juliusson, Torild Skrivarhaug, Ewan R. Pearson, Sarah E. Flanagan, Tarig Babiker, Nicholas J. Thomas, Maggie H. Shepherd, Sian Ellard, Iwar Klimes, Magdalena Szopa., Michel Polak, Dario Iafusco, Andrew T. Hattersley, Pål Rasmus Njølstad. Effectiveness and safety of long-term treatment with sulphonylureas in neonatal diabetes due to KCNJ11 mutations: an international cohort study. Lancet Diabetes & Endocrinology, in press 2018.

Link til publikasjon på The Lancet Diabetes & Endocrinology: http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(18)30106-2/fulltext