Fikk innblikk i klyngesuksess og klimaforskning

H.K.H. Kronprins Haakon og president i Slovakia, Andrej Kiska fikk både et innblikk i den nyeste klimaforskningen på Bjerknessenteret og klyngesuksessen MCB under onsdagens besøk i Bergen.

Statsbesøk i MCB
Fra venstre adm. dir. i TV2 Olav T. Sandnes, Slovakia-president Andrej Kiska, UiB-rektor Dag Rune Olsen og H.K.H. Kronprins Haakon under ankomsten til Media City Bergen. Helt til høyre Fylkesmann Lars Sponheim.
Foto:
Ole Marius Kvamme

Kunnskapsklyngen Media City Bergen var første stopp, da kronprinsen og presidenten var på besøk i Bergen onsdag. Mer enn 100 klyngepartnere er nå samlet under samme tak, og delegasjonen fikk høre flere suksesshistorier fra klyngen

UiB er en sentral aktør i MCB, med sine rundt 240 studenter som studerer tett på bransjen. Instituttleder for Institutt for informasjons- og medievitenskap, Leif Ove Larsen gav et innblikk i hva som utgjør MCB-suksessen for de nye utdanningene; å samle studenter og profesjonelle under samme tak, å starte formelle samarbeid mellom studenter og bedrifter i klyngen, å tenke interdisiplinært og å legge til rette for innovasjon og entreprenørskap i studiene.

Delegasjonen besøkte også det nye studioet til TV2, der de fikk høre om produksjonen av de flotte bildene til den store sykkel-festen under VM i Bergen. De fikk her også et innblikk i dramaet som utspant seg bak kulissene, da millioner av TV-seere verden over mistet signalet i forkant av innspurten. Som mange vil huske, kunne man da bildene omsider kom tilbake se Slovakias Peter Sagan slå hjemmehåpet Alexander Kristoff på målstreken.

President Kiska virket fornøyd med gjensynet med sin landsmann sin triumf i Bergen, og benyttet også anledningen til å minne om resultatet i forrige fotballkamp mellom de to nasjonene; 1-0 til fordel Slovakia.

Klimaforskning

Bjerknessenteret for klimaforskning var andre stopp for dagen. Direktør Tore Furevik ønsket de distingverte gjestene velkommen, og presenterte Bjerknessenteret, som er et av de største klimaforskningsmiljøene i Europa.

De 220 forskerne fra 38 nasjoner jobber for å forstå klima, klimavariasjoner og menneskeskapte klimaendringer, og tre Bjerknes-forskere holdt deretter korte presentasjoner om sitt arbeid.

Anna Nele Meckler jobber med et prosjekt der hun, sammen med et internasjonalt team, skal rekonstruere endringer i det tropiske klimaet, 500 000 år tilbake i tid. Utgangspunktet er dryppsteingrotter i Borneo, og ved å sammenligne resultatene med eksisterende resultater fra samme tidsperiode i Antarktis, er målet å gi et mer helhetlig globalt bilde av klimaendringene.

Professor i meteorologi Asgeir Sorteberg presenterte funn som viser at den norske skisesongen over de siste 60 årene, har blitt en måned kortere. Om den globale temperaturen øker med én grad, vil skisesongen på norske skianlegg forkortes ytterligere, fra 3-4 måneder til 2-3 måneder. En økning på tre grader, vil forkorte sesongen til 2-3 uker, noe som vil få dramatiske konsekvenser for både Norge og Slovakia, som ifølge Sorteberg er nummer tre og fire på lista over landene i verden som får flest besøk fra skiturister per innbygger

Hanna Lee presenterte et prosjekt som har som mål å skape en mer helhetlig forståelse av fordelene og kostnadene ved skogplanting som klimatiltak. Hun viste blant annet til at man ved å endre økosystemer gjennom planting av skog, også endrer jordsmonnet. Det kan gjøre at effekten ikke blir som ønsket. Spesielt planting av skog i gress- og lyngområder kan føre til store endringer i økosystem der karbon allerede blir lagret.