Alle vil ha en bit av Toby

– Kos med Toby gir oss ro og et avbrekk, sier juss-studentene Marit Helene Bryhn og Ingvild Neset. Tilbudet om terapihund i eksamenstiden har blitt veldig populært blant studenter ved UiB.

Terapihund
Roet nervene: Marit Helene Bryhn og Ingvild Neset mener terapihunden Toby roet nervene i en stressende eksamensperiode.
Foto:
Solfrid T. Langeland

– Jeg merket at jeg slappet av med en gang jeg kom inn i rommet, sier Marit Helene Bryhn.

Hun studerer juss på fjerde året og er med i en av studentgruppene som har fått lov til å bestille terapitime med terapihunden Toby.

Toby er en seks år gammel hund av rasen Cavalier king charles spaniel og en av de opptrente terapihundene til Bergen Terapihund.

– Hunden er helt sykt søt. Å komme hit var et deilig avbrekk, mener Bryhn som er midt i eksamensoppløpet.

Stor etterspørsel

Universitetet i Bergen har hatt tilbud om terapihund i tre år. Initiativet ble gjort av Studentparlamentet. Nå er også Studieadministrativ avdeling ved UiB med på laget. Det begynte med en avtale med Bergen Terapihund og terapihundene Toby og Mie på Studentsenteret. I år har også fagutvalgene ved fakultetene fått tilbud om egne terapitimer der. Studentene bestiller timer som grupper på inntil seks personer.

– Det har vært stor interesse og alle timen som har blitt satt opp har vært fulle. I tillegg til Studentsenteret har alle fakultetene hatt tilbud om terapihund, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder av Studentparlamentet.

Våren 2018 har mellom 221 og 250 UiB-studenter benyttet seg av tilbudet.

Hyggelig og deilig

–Vi merker en stor interesse fra studentene. De synes det er hyggelig, deilig og avslappende med terapihund. Flere melder inn at de er overrasket over hvor avslappende det kan være, sier Magnus Q. Sveberg ved juridisk studentutvalg.

Terapihund har over en tid vært et fast innslag på mange universiteter og høyskoler i USA. Dette er fordi de gir en positiv effekt på både mestringsfølelse, stress og velvære, gjennom å være et avbrekk fra det som ellers kan være en hektisk hverdag.

–Å tilbringe 15-20 minutter med terapihund utløser velværehormonet oksytocin som vi vet hjelper mot stress. Vi merker at studentene går inn i seg selv og faller til ro, sier Karen Valeur Flaten i Bergen Terapihund.

Hun sier studentene står fritt til hvordan de vil bruke tiden med terapihunden, men at de fleste velger klapp og kos.