INTERNASJONALT SAMARBEID

Bygger ut havforskningssamarbeid i Kina

I april inngikk Universitetet i Bergen en omfattende samarbeidsavtale med Ocean University of China. Nå drar rektor Dag Rune Olsen tilbake til Kina for å forsterke dette samarbeidet og delta på Global Ocean Summit.

UiB-rektor Dag Rune Olsen og OUC-president Yu Zhigang signerer avtale om samarbeid i Qingdao i april 2018.
SAMARBEID BERGEN-QINGDAO: UiB-rektor Dag Rune Olsen og OUC-president Yu Zhigang signerer avtale om samarbeid i den kinesiske byen Qingdao i april 2018. Nå er Olsen tilbake i den kinesiske byen, blant annet for å delta på Global Ocean Summit.

I april 2018 dro mer enn 200 representanter fra norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner på en delegasjonsreise til Kina. Universitetet i Bergen (UiB) stilte med en stor delegasjon som følge av det voksende samarbeidet med kinesiske partnere.

Blant de nye samarbeidsavtalene som ble inngått var en omfattende avtale med Ocean University of China (OUC) i den kinesiske byen Qingdao. Omtrent halvparten av all marin forskning i Kina skjer i og rundt denne byen. Her besøkte UiB-ledelsen og representanter for Sars internasjonale senter for marin molekylær biologi ledere og forskningskolleger ved Qingdao National Laboratory for Marine Science and Technology (QNLM). Dette senteret er et samarbeid mellom OUC og en rekke andre kinesiske institusjoner.

Marint miljø i verdensklasse

Både UiB og OUC har verdensledende miljø innen marin forskning og innovasjon. Rektor Dag Rune Olsen er fornøyd med at avtalen som ble inngått i april følges opp allerede nå.

– I april inngikk vi en første avtale på veien mot å etablere en kinesisk søster til vårt eget verdensledende Sars-senter. Møtet med både ledelsen ved Ocean University of China og Sars-senterets kolleger innen molekylær biologi var et møte av likesinnede, der vi er like opptatt av å skape fremtidens løsninger for et bærekraftig hav, sier UiB-rektoren.

I begynnelsen av juli setter rektor Olsen og marin dekan Jarl Giske seg på flyet til Qingdao med planer om å fortsette samtalene fra april, slik at det kan etableres et eget Sars-senter ved QNLM i Qingdao.

– Etter det vellykkede besøket i april har vi jobbet tett med våre partnere i Qingdao for å få etablert Sars-Fang-senteret der og dette skal vi nå følge opp, sier Olsen.

Fokus på blå økonomi

En like viktig del av ledelsens andre tur til Qingdao i 2018 er å delta på Global Ocean Summit.

– Det er veldig bra at hele verden nå er opptatt av bærekraftig hav, og ikke minst at Kina har sett seg for å være et foregangsland for nettopp dette, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen og fortsetter:

– Ikke minst passer dette veldig godt sammen med statsminister Erna Solberg sitt ønske om fokus på blå økonomi, som omfatter både vern og bruk av havet. Fra UiBs side er vi svært opptatt av å bidra til disse prosessene både hjemme og ute.

Minister imponert over Kina-samarbeid

Ifølge Olsen var delegasjonsbesøket i april en god investering i fremtidig forsknings- og innovasjonssamarbeid med Kina. Her fikk forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø en innføring i de mange samarbeidene innen forskning og innovasjon som eksisterer mellom Norge og Kina.

– Kina-reisen i april ga mulighet for Norges forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø til å møte våre kinesiske partnere. Hun var åpenbart imponert over hva universitets- og høyskolesektoren har fått til de siste årene i Kina, sier UiB-rektor Olsen.

Mange kjenner til det som kalles verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, det EU-finansierte Horisont 2020, men Kina har en rekke programmer innen forskning og innovasjon som til sammen langt overstiger dette i volum.

– Kina har opplevd eventyrlig vekst, også innen forskning og innovasjon. Men Kinas vekst skaper også problemer. Ikke minst sliter Kina med store utfordringer når det gjelder klima og forurensing. Her har våre verdensledende klimaforskere de siste 15 årene samarbeidet tett med forskere ved Nansen-Zhu-senteret i Beijing, sier rektor Olsen.

15 årsjubileet for Nansen-Zhu-samarbeidet ble markert under delegasjonsreisen i april.

– Der diskuterte vi en utvidelse av dette samarbeidet, slik at vi sammen med våre partnere i Kina kan arbeide enda mer målrettet for å finne fremtidens løsninger på våre felles, globale utfordringer innen klima og energiomstilling, forklarer Dag Rune Olsen og legger ikke skjul på at det kan bli mange Kina-turer fremover for å styrke de ulike samarbeidene UiB har bygget opp over flere år.

Egen handlingsplan for Kina

For å understreke det voksende samarbeidet med Kina vedtok UiB som første norske høyere utdanningsinstitusjon en egen handlingsplan for Kina.

– Våre politiske myndigheter har lagt opp til at Kina er en viktig samarbeidspartner og i 2017 undertegnet Norge og Kina en felles handlingsplan om samarbeid innen forskning, teknologi og innovasjon, sier UiB-rektoren.

Ikke bare har UiB sentralt hatt et økende fokus på samarbeid med Kina, men også en rekke av universitetets fakulteter og fagmiljøer har direkte samarbeid med kolleger i Midtens Rike.

– De siste årene har vi faktisk utvidet samarbeidet vårt i Kina innenfor en rekke fagfelt: klimaforskning, velferdsforskning, menneskerettigheter, medisin og kultur. Dette omfatter både verdensledende forskning og studentutveksling, sier Dag Rune Olsen og legger til: – Vi er ikke minst stolt av det omfattende studentutvekslingsprogrammet med Kina som UiB har gjennom Det juridiske fakultet, som har en rekke avtaler med kinesiske partneruniversitet.