Hjem
Aktuelt
Nyhet

Toppstipend til Scott Bremer og Randi J. Bertelsen

Scott Bremer og Randi J. Bertelsen mottar det prestisjefylte ERC Starting Grant fra Det europeiske forskningsråd.

Scott Bremer og Randi J. Bertelsen
FÅR TOPPSTIPEND: Scott Bremer og Randi J. Bertelsen har jobbet hardt for å komme gjennom nåløyet hos Det europeiske forskningsråd og mottar nå ERC Start Grant. Stipendet er på 1,5 millioner Euro og strekker seg over fem år.
Foto/ill.:
Eivind Senneset og Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

– Det betyr utrolig mye for både meg, forskningsgruppa og instituttet. Å få en slik utmerkelse tyder på at mine ideer har slagkraft i forskningen, og innebærer en styrking av forskningsarbeidet, sier en glad og fornøyd Randi J. Bertelsen.

Ny forståelse av lungesykdommer

Bertelsen sier at stipendet gir mulighet for å organisere forskningsarbeidet på en ny måte fordi hun har ressurser til å bygge sitt eget team.  

– Nå har jeg muligheten til å rekruttere gode PhD - og Post Doc-kandidater og etablere min egen forskningsgruppe, sier Bertelsen.

Hun har fått støtte til å forske på hvordan bakteriesammensetningen i munnen påvirker lungesykdommer. Bakteriesammensetningen i munnhulen har mye å si for lungehelsen, men kan også ha en sterk påvirkning på betennelsesdannelser i hele kroppen.

– Prosjektet kan ikke minst få en stor betydning i et folkehelseperspektiv, gjennom forebygging av dårlig tann- og lungehelse. Forskning har blant annet vist at betennelse i tannkjøttet (periodontitt) påvirker risiko for hjertekarsykdommer, forklarer Bertelsen.

Åpner for de store ideene

Scott Bremer er også overveldet og svært glad over den gode nyheten om at han mottar det prestisjetunge stipendet.

– Nå som jeg begynner å komme over sjokket over den fantastiske nyheten føler jeg meg svært privilegert. Jeg har tenkt på CALENDARS prosjektet de siste fire årene. Det kjennes overveldende at jeg nå får muligheten til å sette prosjektet ut i livet.  Det er så sjelden at vi har tid, penger og et team å jobbe sammen med for å utforske de store ideene som vi forskere bærer på. Det gir en enorm frihet å få være modig og kreativ, sier Bremer.  

Stipendet er på 1,5 millioner Euro og strekker seg over fem år. For Bremer betyr dette at han kan etablere en forskningsgruppe med fire forskere som kan jobbe med å se på hvordan årstider er forstått av samfunnet, og hvordan disse forskjellig forståelsene hjelper oss, eller holder oss tilbake fra å kunne tilpasse oss endring i årstider.

Fremtidsrettet klimastyring

–Jeg mener prosjektet vil bidra med verdifull kunnskap om hvordan vi kan styre samfunnet i møte med klimaendring. Det vil forhåpentligvis også kunne tilføre noe nytt til klimaforskningen som allerede er anerkjent og etablert her ved UiB. Jeg er veldig glad for at jeg skal fortsette samarbeidet med kollegaer fra ulike avdelinger ved UiB, Bjerknes senteret og Senter for klima og energiomstilling. Til syvende og sist håper jeg at forskningen vil få en reell betydning for hvordan samfunnet – i utvidet forstand, inkludert folk i Bergen, tenker rundt endring i rytmen på årstidene.

Nysgjerrigdreven forskning

Prorektor Margareth Hagen er også begeistret for den gode nyheten:

– Dette er veldig gledelig og viktig for UiB. ERC gis til sterk nysgjerrighetsdreven forskning, og denne form for forskning er en viktig vitnesbyrd om UiBs kvalitet. Det er også flott at vi etter hvert har ERC-forskere i så mange ulike fagmiljøer. Disse fagspissene inspirerer og gir gode ringvirkninger i miljøene. Jeg vil gratulere de nye ERC-vinnerne. Det blir kjekt å følge med på prosjektene deres framover.