Hjem
Aktuelt
Nyhet

UiB fikk tilbake Universitetsmuseet

7. august var en milepæl for det omfattende renoveringsprosjektet på Universitetsmuseet. UiB har nå igjen tatt over bygget, og kan begynne arbeidet med å få på plass nye og innovative utstillinger.

Neste
Universitetsmuseet i Bergen
Mange har nok savnet Hvalsalen, som er eneste rom i bygget hvor flere utstillingsobjekter ikke har blitt fjernet. Klikk til høyre eller venstre for flere bilder.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
1/12
Universitetsmuseet i Bergen
I kjelleren har det skjedd store forandringer, blant annet ved å fjerne grunnfjell for å skape flere nye rom.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
2/12
Universitetsmuseet i Bergen
I kjelleretasjen er det også oppbevaringsmuligheter og samlingsområder, knyttet sammen med etasjen over gjennom såkalte kunnskapsbrønner.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
3/12
Universitetsmuseet i Bergen
Kunnskapsbrønn sett ovenfra.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
4/12
Universitetsmuseet i Bergen
Symbolene på døren går igjen flere steder, med inspirasjon fra hele muséet.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
5/12
Universitetsmuseet i Bergen
Det er lagt særlig vekt på bevaring av de mest verneverdige sonene, som Vestibylen.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
6/12
Universitetsmuseet i Bergen
Naturhistorisk museum har mange spennende arkitektoniske detaljer.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
7/12
Universitetsmuseet i Bergen
I Hvalsalen vil også Plasthvalen få sin plass.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
8/12
Universitetsmuseet i Bergen
Tårnsalen har lenge vært avstengt, men rommet fra 1865 gjenåpnes nå for publikum i forbindelse med spesielle arrangementer.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
9/12
Universitetsmuseet i Bergen
Det renoverte museet vil være en møteplass der UiB inviterer publikum inn i forskningen.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
10/12
Universitetsmuseet i Bergen
Planlagt åpning for museet er sommeren 2019, men allerede 18. august inviteres publikum inn i bygget på arrangementet "Tomt museum".
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
11/12
Eli Hausken, Universitetsmuseet i Bergen
Undervisningsleder Eli Kristine Økland Hausken.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme
12/12
Tilbake

Hovedinnhold

- Dette er en stor dag, sa avdelingsdirektør i Eiendomsavdelingen ved UiB, Even Berge, og roste samarbeidet med byggherre Statskraft og entreprenøren OBAS.

I bildekarusellen over kan du se noen av de oppussede rommene på museet.

Omfattende oppgradering

Universitetsmuseet stengte dørene på Muséplass 3 for oppussing i november 2013, og i september 2016 overtok Statsbygg bygget. I løpet av tiden muséet vært avstengt for publikum, har bygningsmassen fått en omfattende oppgradering.

7. august signerte eiendomsdirektør i Statsbygg, Kristin Fevang, avdelingsdirektør Even Berge fra Eiendomsavdelingen ved UiB og direktør for entreprenørselskapet OBAS Vest, Rune Nilsen, dokumentene som gjør at den unike bygningen igjen er på Universitetsmuseet i Bergen sine hender.

Driften går nå over i en prøveperiode på seks måneder. De ansatte kan dermed starte arbeidet med å fylle rommene med innhold, samtidig som Statsbygg og OBAS vil teste de elektriske anleggene. Den planlagte nyåpningen av Universitetsmuseet er sommeren 2019.

Aktivitetsbasert formidling

I løpet av prosjektet har blant annet grunnfjell blitt fjernet, for å forbedre takhøyden i underetasjen og lage ny infrastruktur. Etter nyåpningen skal kjelleren brukes til aktivitetsbasert undervisning tilrettelagt for både skoleelever og andre besøksgrupper. 

Nye trapper, heiser, ramper og romløsninger gjør at man effektivt kan sluse de besøkene til andre deler av museet. Samtidig har verneverdiene i den eksisterende bygningsmassen blitt tatt vare på. 

- Det har vært viktig for oss å skape gode synergier mellom de forskjellige delene av bygget, sier undervisningsleder ved Universitetsmuseet, Eli Kristine Økland Hausken

Hun legger til at det i tillegg til de store forandringene, har vært et blikk på detaljer underveis i prosjektet, for eksempel ved å avdekke antikvariske malingslag på veggene langt tilbake i tid, og gjenskape farger som har vært i bygget tidligere.

Inviterer publikum inn i forskningen

I første og andre etasje skal museet og fagmiljøene på universitetet det kommende året bygge opp en rekke spennende utstillinger, blant annet med nypreparerte dyr og fugler, insekter, edderkopper, skjeletter og modeller, eldgamle bergarter og aktuell forskning på klima og dyphavet.

Hausken forteller at museet kommer til å tenke nytt rundt formidling og kommunikasjon i de nye utstillingene, ved å invitere publikum inn i selve forskningen bak kunnskapen.

- Vi beveger oss fra å bare vise frem fakta knyttet til objekter, til også å gi publikum et innblikk i hvordan forskere produserer kunnskap til samfunnet. Vi vil både vise hvordan forskning blir formet av verden rundt, og hvordan forskningen er med på å forme verden, sier Hausken, og legger til at museet vil åpne med en blanding av basisutstillinger og midlertidige utstillinger som tar temperaturen på tilstanden i samfunnet rundt.

Et eksempel på hvordan forskning blir formet av omverdenen, finner man i Hvalsalen, som etter nyåpningen også vil inkludere den mye omtalte Plasthvalen som strandet på Sotra med magen full av plast. Hvalsalen er fredet, men vil likevel bli fornyet, ved at blant annet utfordringene med plastforurensing i havet får sin plass i utstillingen.

Museet ønsker også å bli et møtested for UiB, og tilrettelegger for den gode samtalen, der fleksible kommunikasjonsareal i første etasje kan knyttes opp mot aktiviteter i Universitetsaulaen og Godt Brød Christie.

Se det tomme bygget

Lørdag 18. august klokken 12-15 åpner museet dørene for alle som vil smugtitte på det ærverdige bygget, før arbeidet med å få på plass utstillingene begynner. Det blir omvisninger og møter med fagfolk, formidlere, designere og konservatorer som forteller om hvordan også gamle dyr, fugler og andre objekter har blitt oppusset til gammel prakt.

Museumsdirektør Henrik von Achen uttalte nylig at han har store forventninger frem mot åpningen av det rehabiliterte museumsbygget.

– Det blir knallhard jobbing fremover. Nå starter vår jobb med å fylle museet med utstillinger. Det blir utstillinger som er klar for å møte den moderne verden, sier von Achen