UiB PÅ ARENDALSUKA

Slik vil forskerne redde torsken

Torskeleveren avdekker hvordan torsk responderer på miljøgifter og gir kunnskap om forurensingen i havet. Under Arendalsuka får du se hvordan fremtidens torskeforskere jobber for å sikre sunn torsk på matfatet ditt i fremtiden.

Torskeforskning
KLAR FOR STAND: Anders Goksøyr, prosjektleder i dCod, og Dorothy Jane Dankel, forsker ved biovitenskap er klar for å vise frem torskeforsking på stand under Arendalsuka 2018. Torsdag 16.august vil de være på plass hele dagen på UiBs stand.
Foto:
Solfrid T. Langeland

Torskeleveren avdekker hvordan torsk responderer på miljøgifter og gir kunnskap om giften i havet. Under Arendalsuka får du se forskerne i aksjon.

– Torsken er et ikon for Norge, men dessverre speiler innholdet i torsken også forurensningen i havet. Målet vårt er å kunne forutse effekter av utslipp med prøver av torskelever, sier forsker Dorothy Dankel, forsker i biovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Hun er en av forskerne som vil delta på standen til UiB under Arendalsuka for å profilere prosjektet dCod 1.0. Her vil det bli sløying av torsk direkte på stand for å gi et innblikk i hvordan forskerne ved biovitenskap jobber i praksis. Forskerne er særlig opptatt av leveren.

Leveren er kjernen i prosjektet

– I prosjektet spretter vi opp torsken for å finne ut mer om påvirkningen på organene. Torskeleveren er kjernen i prosjektet siden torskelever er veldig fet og suger dermed til seg miljøgifter. Vi er spesielt opptatt av å se etter persistente organiske miljøgifter, det vi kaller POPer, sier Dankel.

Hun forklarer at prosjektet er tosidig:

– Det handler om å forstå hvordan torsken responderer på miljøutgifter og hvordan disse miljøgiftene påvirker torskens biologi, men også å kartlegge forurensningssituasjonen i havet for å få et bilde på havets helse, sier Dankel.

– Høyt innhold av miljøgifter kan påvirke blant annet reproduksjonen til torsk og kunnskap om dette vil være viktig for at vi skal kunne ha torsk på fatet også i fremtiden, sier hun.

Anders Goksøyr er prosjektleder for dCod 1.0. Han viser til flere ferske artikler fra forskningsprosjektet.

– Det er urovekkende hvordan torsken forsvinner fra havet. Vi vil finne ut om forurensing kan være grunnen til det og se på blant annet påvirkningen på gener involvert i reproduksjon, sier han.

Vil se effekt av oljeindustrien

Prosjektets mål er å generere store mengder testdata som kan danne grunnlaget for matematiske modeller. Ambisjonen er å kunne utvikle verktøy for miljøovervåkning og risikovurdering som kan bli brukt til å beregne effekten av forurensning på norske fjorder og havområder.

– Prosjektet er spesielt for UiB fordi det er første gang Institutt for biovitenskap, Institutt for informatikk og Matematisk institutt samarbeider i et så stort omfang. Det er veldig spennende at vi kan kombinere matematiske modeller med systembiologi og miljøtoksikologi, sier Dankel.

«Eg såg torsken»

På UiBs stand under Arendalsuka vil forskerne være i aksjon hele torsdag 16.august. I tillegg til fersk torsk og sløying, har dCod også med seg tøytorsk og hjemmesydde innvoller som skal vises frem. Det er også laget en 360-film fra arbeidet med torsken i lab som vil rulle og gå på standen. De som besøker standen vil få pins med innskriften «Eg såg torsken». Det vil bli dissekering av torsk hver halve time.

– Vi håper mange besøker oss for å lære mer om forskningen. Seks forskere vil være på plass på standen, sier Goksøyr.