UiB PÅ ARENDALSUKA

Mitt skip er lastet med forskere

Under årets Arendalsuka ruvet Statsraad Lehmkuhl fra Bergen i Arendalspollen. Ombord var forskere fra UiB som inviterte publikum til debatter, og presenterte alt fra helseklynge til ferske funn om nordmenns klimaholdninger og hvordan man sløyer fisk som en forsker.

Neste
Statsraad Lehmkuhl under Arendalsuka
Seilskuten Statsraad Lehmkuhl ruvet i Arendal og var en lett synlig arena for arrangementene til UiB. UiB har samarbeidet med Maritime Bergen, NHH, PwC, Norges Rederiforbund og Telenor Maritime om å få den staselige skuten til Arendalsuka.
1/8
Forskere på stand på Arendalsuka
SER BAKOVER I TID: Forskerne Tamara Trofimova og Carin Andersson Dahl ved Bjerknessenteret forklarer Alfred, en av de mange nysgjerrige besøkende på standen hvordan man kan lese "årringer" i skjell og dryppstein for å finne ut hvordan klimaet har utviklet seg.
Foto/ill.:
Olaf Erlend Gundersen
2/8
Olai Uludong
AMBASSADØR FRA KLIMAKAMPENS FRONTLINJE: UiB inviterte også til en eksklusiv forelesning om globalt klimadiplomati med Palaus FN-ambassadør Ngedikes Olai Uludong, en øystat som drukner dersom havet stiger. Den unge FN-ambassadøren gav et innblikk i sine erfaringer som en profilert klimaforkjemper på den globale arena. Her sammen med professor Edvard Hviding ved institutt for sosialantropologi, UiB.
3/8
Endre Tvinnereim presenterer klimafunn
KLIMAFAKTA: Endre Tvinnereim fra NORCE presenterte forskningsfunn om nordmenns klimaholdninger fra Norsk Medborgerpanel ved UiB. Her i paneldebatt med Øyvind Paasche (Bjerknessenteret), statssekretær Atle Hamar (V), politisk redaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen og Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
4/8
Publikum Arendal
FULLT PÅ DEKK: Både selve Statsraaden og arrangementene trakk godt med publikum under Arendalsuka. Her fra UiB arrangementet Jorden - en havplanet. Rundt hundre personer fikk høre mer om hvilken rolle UiB tar for å bidra med forskningsgrunnlag for en bærekraftig bruk av havet.
5/8
dCod på Arendalsuka
TORSKEFORSK: dCod-prosjektet gjør undersøkelser for å avdekke miljøgifter i torsk. På standen viste forskerne frem hvordan en forsker sløyer eller dissekerer fisk.
6/8
dCod undersøker helsen til torsken
MILJØSKADD: Forskerne fant spor av miljøgifter i leveren på den ferske torsken som var fisket i Arendals-området.
7/8
Adm.dir. i Norce, Elisabeth Maråk Støle og rektor ved UiB Dag Rune Olsen ombord på Statsraad Lehmkuhl
NORCE ER OMBORD: Elisabeth Maråk Støle er adm.direktør i det nye forskningsselskapet NORCE hvor UiB er største eier. Under Arendalsuka møttes hun og rektor ved UiB Dag Rune Olsen ombord på Statsraad Lehmkuhl.
Foto/ill.:
Andreas Graven, Norce
8/8

Hvert år i august samler Arendalsuka tusenvis av aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv til møter med hverandre og publikum. I år slo deltagelsen på Arendalsuka alle tidligere rekorder, med nærmere 1100 arrangementer og anslagsvis 70.000 deltagere. Valgmulighetene for de besøkende er mange og kampen om oppmerksomheten stor.

For å stikke seg ut i mengden hjelper det kanskje litt å kunne stille med et blikkfang som Statsraad Lehmkuhl som arena.

- Statsraad Lehmkuhl er en fantastisk skute og har vært en strålende møteplass under Arendalsuka, sier rektor Dag Rune Olsen på dekket av den ærverdige seilskuten fra 1914. I løpet av uken var Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning representert med hele ni ulike arrangement med en stor spennvidde med alt fra folks klimaholdninger til geopolitikk, nordområder, og havets rolle i fremtiden.

Se bildegalleri fra arrangementene øverst i saken.

Gjennom facebookgruppen UiB på Arendalsuka er det fortløpende delt både bilder, livestreaming og nyheter der det har vært mulig å holde seg oppdatert om man ikke selv kunne være tilstede.

Fokus på rent hav

- Arrangementene våre har vært godt besøkt og engasjert publikummet på Statsraaden. Hav er jo et av satsingsområdene til Universitetet i Bergen og alle arrangementene ombord har på ulikt vis vært knyttet til bærekraftig bruk av havet. Å være ombord her på Statsraaden gir en ypperlig ramme for å sette fokus på rent hav. Dette er en utmerket arena for formidling av forskning som også har stor betydning for politikken, sier rektor Dag Rune Olsen.

Sammen med forskere fra UiB deltok blant andre FN-ambassadøren til stillehavsøystaten Palau, Ngedikes Olai Uludong på to av arrangementene ombord som satte fokus på bærekraft. Som følge av globale klimaendringer står Stillehavsøyene hun representerer overfor fire store utfordringer: stigende havnivå, tørke, matsikkerhet og forsuring av havet.

Les mer: Når klimaendringer er et hverdagsproblem

UiB og Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl brukte også anledningen til å inngå en avtale om en helt spesiell jordomseiling der forskning og bærekraftig hav vil stå sentralt.

Snakk med en forsker

Det var ikke bare ombord på Statsraad Lehmkuhl folk kunne møte UiB under Arendalsuka. Mellom de mange torgbodene og teltene tilhørende politiske parti og alle tenkelige interesseorganisasjoner, har folk kunnet møte ulike forskere fra UiB og Bjerknessenteret hver dag hele uken. Fra en stand ved Kanalplassen fikk de mange besøkende se hvordan man kan lese klimahistorie ut av skjell og dryppstein.

Det var også stor interesse når forskerne fra dCod-prosjektet lærte folk å sløye fisk som en forsker og fortalte om hvordan funnene kan fortelle om miljøgifter. I torsken som ble undersøkt på stand fant forskerne både plast og spør etter miljøgifter.

I bildegalleriet øverst i saken gir vi deg en liten smakebit av det som ble presentert.