Hedret Aarebrot i fullsatt aula
Med en TV-sendt maratonforelesning på 200 minutt om fascismen, ble Frank Aarebrot hedret. - Frank og Stein Rokkan sitter og har et fellesseminar i himmelen nå, og der skal jeg love dere at det er vanskelig å komme til orde, innledet Bernt Hagtvet som viet mye tid til å snakke om Trump.
Hovedinnhold
- Dette er årets event i Bergen, sier sampolstudent Hanne Solheim. Hun var en av de mange hundre som sto i kø utenfor Universitetsaulaen fredag kveld for å få med seg den første Aarebrotforelesningen.
- Frank er en legende! Vi må jo få med oss arven etter Frank. Kult at UiB bringer tradisjonen videre. Dette er the event of the year, sier de tre førsteårstudentene på sammenlignende politikk Balder Blinkenberg, Hanne Andresen og Hanne Solheim på vei inn til Aarebrotforelsningen.
Delte minner om faren
Temaet som lokket studenter og andre bergensere til denne første minneforelesningen etter Frank Aarebrot var fascisme. Mens kveldens foreleser Bernt Hagtvet finpusset på sitt 200 minutters maratonforedrag, var det duket for deling av minner og gode historier fra scenen, nesten på dagen ett år etter at den folkekjære statsviteren Aarebrot gikk bort 9.september i fjor.
Både rektor Dag Rune Olsen som ønsket velkommen og flere av dem som var invitert opp på scenen for å dele sine historier, pekte på den enestående formidlingsevnen til Aarebrot og hans evne til å engasjere.
- Når jeg kom som fersk sam.pol.student klarte han å gi meg en følelse ikke av hvor lite jeg kunne, men av hvor mye jeg kunne lære, sa Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidene.
Studentene var viktig for Aarebrot og omvendt, noe som også ble synlig gjennom at det var Oda Bjerkan fra Studentersamfunnet som var konfransier og ved musikkinnslag ved studentkoret Arme Riddere.
Helt spesielt var det likevel når barna til Aarebrot inntok scenen. Ikledd farens typiske strikkejakker fortalte de om en far med en stor interesse for å holde seg oppdatert på nyheter, og sendte barna avgårde for å skaffe søndagsaviser. Og røyk.
TV-maraton ala Aarebrot
Så var det Bernt Hagtvet sin tur. Han har bakgrunn som professor II i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole og er mangeårig professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hagtvedt er for mange kjent for sin store kompetanse på ekstreme politiske bevegelser, demokrati og menneskerettigheter.
I likhet med Aarebrots populære TV-forelesninger ved markeringen av 200-årsjubileet for Grunnloven, og de påfølgende maratonsendingene i anledning andre verdenskrig og USAs presidenter, ble også Aarebrotforelsningen 2018 direktesendt i beste sendetid på NRK.
Gjennom en energisk forelesning trakk Hagtvet linjer fra mellomkrigstidens fascisme frem til våre dager, og viet mye tid til tema som fremvekst av høyrepopulisme, den svenske valget og ikke minst Donald Trump.
- Se hele programmet her: Fascismen på 200 minutter
- Moderne fascisme er mer et kulturelt fenomen enn et ideologisk fenomen. Det er ikke lenger en gjennomtenkt ideologi som skaper skillelinjene. Når det blir mer identitetspolitikk kan det bety at sosialdemokratiets rolle i samfunnet er død, sa Hagtvet som advarte mot å se seg blind på historien, og sa at dagens fascisme kommer i nye former.
Engasjerte publikum
Det var tydelig at temaet engasjerte. Gjennom sosiale medier kunne både TV-publikummet og de som var tilstede i salen kommentere og diskutere forelesningen ved bruk av emneknaggene #NRK200 og #Aarebrot2018.
381.000 tv-seere fikk med seg hele eller deler av TV-programmet og responsen i sosiale medier var stor. På Twitter var temaet landets mest omtalte fredag kveld. I pausene i den tre timer lange forelesningen, debuterte energistudenten Emilie Byermoen (22) som programleder på TV når hun tok seerens Twitter-spørsmål videre til Hagtvet.
- Hvor sannsynlig tror du det er at fascismen eller nasjonalsosialismen vil komme tilbake, var et av spørsmålene Emilie bragte videre.
- Det er liten sannsynlighet for at nazismen eller fascismen vil komme tilbake i historiske former vi kjenner, men det kan tenkes at fascistiske elementer, innvandrerskepsis, ekstrem nasjonalisme kan komme igjen, men ikke i den formen vi kjenner fra mellomkrigstiden, svarte Hagtvet før pausen var over og forelesningen fortsatte.
Ved Rokkans skrivebord
Hagtvedt er for mange kjent for sin store kompetanse på ekstreme politiske bevegelser, demokrati og menneskerettigheter, og en svært erfaren foreleser. For Hagtvet var likevel denne kvelden helt spesiell. Han og Aarebrot var gode venner etter at de møttes i Yale i 1968. Stående på scenen ved det gamle skrivebordet til deres felles idol og lærer, Stein Rokkan avsluttet Hagvtet minneforelesningen med å se mot himmelen og spørre de to på fellesseminaret der oppe.
- Var det bra? Er du fornøyd Frank?
Se hele programmet i NRK sin nett-spiller: Fascismen på 200 minutter