Klart for åpning av UiBs nye prakthage
En verneverdig lystgård fra 1700-tallet skal bli UiBs nye grønne samlingspunkt. 30.september åpnes nye Lønningen lystgård på Milde.

Hovedinnhold
– Det er helt fantastisk at vi har alt på plass nå, Lønningen lystgård vil bli et stort løft for botanisk hage men vi håper også at det blir et løft for universitetet, sier Heidi Lie Andersen, førsteamanuensis ved Botanisk hage, UiB.
Søndag 30.september blir det offisiell åpning av nye Lønningen lystgård i Bergen Botaniske hage på Milde. Konserter, utstilling og mange aktiviteter for store og små. Det vil også bli omvisning i små grupper inne i huset.
Fra barnehjem til undervisningsplass
Lystgården ble bygget i 1770 som en tilknytning til Lønningen gård på Flesland. I løpet av 1900-tallet ble driften avviklet, hagen forfalt, og flyplassen ble bygget ut. Lønningen lystgård har blitt brukt til barnehjem og senere som møterom for Avinor.
Da Avinor skulle utvide Flesland, ble det klart at Lønningen lystgård ikke kunne ligge der den lå. Mange ville kjøpe Lønningen lystgård, men da Fylkeskonservator valgte å frede bygget, ble det konkludert med at Avinor skulle sette opp igjen bygget på et passende sted. Avinor valgte da å gi bygget i gave til Universitetet i Bergen.
– Resultatet av dette samarbeidet kan alle se har vært vellykket. Vi i Avinor er veldig stolt over å kunne overlevere et praktbygg og er særlig fornøyd med at bygget nå vil bli brukt til forsknings- og undervisningsformål. Bygget som en gang var et trygt og godt barnehjem, vil igjen få en positiv betydning for barns læring og utvikling, avslutter lufthavndirektør Aslak Sverdrup.
Les også: Oppstart av Lønningen lysgård.
Labyrint foran lystgården
En av attraksjonene i området vil være Arkimedes’ Labyrint som ligger i hagen til nye Lønningen lystgård. 1330 barlind har blitt plantet i pyramideformasjoner utenfor lystgården. Matematikkprofessor Hans Munhte-Kaas har tegnet labyrinten, som er utformet som et matematisk fenomen. Førsteamanuensis Johan Lie har fylt på med innholdet som skal gjøre labyrinten, Arkimedes’ Labyrint, til faglig formidlingsarena.
– Labyrinten er skremmende og utfordrende, skal føle på hvordan det er å være i en labyrint. Du skal kunne finne vei, og du skal kunne miste veien. I tillegg til spenningen håper denne attraksjonen blir faglig interessant også, sier Lie Andersen.
Det er aboslutt ikke tilfeldigheter som råder i utformingen av denne labyrinten.
– Arkimedes’ Labyrint er inspirert av former, spiraler og symmetrier vi finner i naturen, i ornamentikk og i botanikk. Arkimedes-spiralen, som finnes i taukveiler og bregner, har konstant bredde og passer spesielt godt i en labyrint, forklarer designer Munhte-Kaas.
Et møte du ikke vil glemme
I tillegg til å være en attraksjon vil Lønningen lystgård bli brukt til undervisning, seminarer og mindre møter for hele Universitetet i Bergen.
– Plasseringen kun 10 minutter fra Flesland passer perfekt. Her vil du kunne ha et møte du aldri vil glemme, sier Lie Andersen.
Hun sier både huset og omgivelsene har overgått all forventing, og gleder seg over bruken for hele UiB i fremtiden.
– Plasseringen, hagen og huset ble samlet over all forventing og nabolaget har tatt det imot med stolthet, sier hun.