Hjem
Aktuelt
Times Higher-rangering

Landets mest siterte - igjen

UiB klatrer på prestisjefylt rangering og er landets mest siterte universitet. – Dette viser hvor stort gjennomslag forskningen vår har. Funnet av verdens eldste tegning er et ferskt eksempel på forskning av høy kvalitet med stor internasjonal interesse, sier rektor Dag Rune Olsen.

Den 18. august kan du få en sniktitt i den nyoppussede museumsbygningen på Muséplassen 3
Foto/ill.:
Sandra Jecmenica

Hovedinnhold

Times Higher Education (THE) rangerer årlig de beste universitetene i verden. Rundt 1000 universiteter fra hele verden blir vurdert på de fem områdene undervisning, internasjonalisering, næringslivssamarbeid, forskning og siteringer. Nå er årets resultater er klare, og de viser flere gledelige funn for UiB sin del.

Blant universitetene i Norge er UiB rangert øverst på sitering.

Topp 100 i verden

Det er innenfor området sitering UiB skårer aller best. Her klatrer UiB mer enn 20 plasser fra i fjor og kan skilte med en 73. plass på verdensbasis.

- Når UiB er rangert som nummer 73 blant verdens universiteter når det gjelder siteringer, så viser det hvor stor gjennomslag vår forskning har internasjonalt, at den legges merke til og at den betraktes som viktig. Siteringer er trolig det nærmeste vi kommer et mål på kvalitet og det et derfor ekstra hyggelig at vi klatrer på denne rangeringen, sier en fornøyd rektor Dag Rune Olsen.

UiB det eneste norske universitetet blant de 100 beste når det kommer til siteringer. Til sammenligning kan det nevnes at Universitetet i Oslo ligger på 103 plass og NTNU på 387 plass på dette området.

Forskning som legges merke til

UiB-arkeologen Christopher Henshilwood har lenge vært en av relativt få forskere fra norske institusjoner som hevder seg helt i toppen blant verdens mest siterte forskere. Nylig skapte funnet av verdens eldste tegning overskrifter verden over i samband med hans publisering i Nature

- Henshilwoods arkelologiske funn nå nylig i Blombos Caves i Sør-Afrika er et eksempel på den internasjonale oppmerksomhet slike gjennombrudd i forskningen kan medføre. For UiB er det viktig å levere forskning av høy kvalitet og av stor internasjonal interesse. Det er vårt samfunnsoppdrag, sier Olsen.

Sammenfallende funn

Times Higher Education er regnet som en av de viktigste rangeringene for høyere utdanningsinstitusjoner, og omtaler seg selv som den eneste globale målingen som måler verdens beste universiteter ut fra deres kjerneoppgaver.  

- Selv om man, som jeg har sagt før, skal ta noen forbehold når det gjelder hva som blir vektlagt og fanget opp i ulike rangeringer, er det tydelig at forskningen fra UiB blir sitert mer enn forskning fra andre norske institusjoner. Tendensene og funnene er også i samsvar med det man har sett i andre rangeringer, sier rektor Olsen.

Les også: UiB på topp ti i marinfagkåring

Sterk internasjonal profil

I rangeringen fra THE blir universitetene også målt på internasjonal profil. Også her kommer UiB godt ut blant de norske, kun slått av Norges miljø- og biovtenskapelige Universitet på Ås.

- Den sterke plasseringen også på internasjonal orientering, understreker Universitetet i Bergen sin posisjon som et sterkt internasjonalt forskningsuniversitet, sier Olsen.

Når det gjelder sammenlagt plassering ligger i midlertid Oslo fremdeles et hakk foran de andre norske. UiO kan skilte med en 121 plass, mens UiB klatrer til en 197 i årets rangering, og NTNU alt i alt havner i kategorien 351-400 i årets måling.

- Rangeringen viser at vi lykkes godt. Med systematisk arbeid og ved å prioritere kvalitet håper vi å kunne se resultatet av også i form av solide plasseringer på THE rangeringen fremover.