UIB-LIV

Full hage ved åpningen av Lønningen lystgård

Over 1000 bergensere fant veien til botanisk hage på Milde for en storstilt åpningsfest for nye Lønningen lystgård.

Neste
Lønningen1
STOR INTERESSE: Folk strømte til åpningen av nye Lønningen lystgård i botanisk hage på Milde. Bla for å få flere bilder.
Lønningen2
NØKKELEN OVERLEVERT: Nye Lønningen lystgård ble åpnet med nøkkelseremoni ved rektor Dag Rune Olsen og lufthavnsdirektør Aslak Sverdrup.
Lønningen3
LABYRINT: Labyrinten var veldig populær blant små og store.
Lønningen4
SKUESPILL: Peder Finde Synnestvedt eide Lønningen lystgard på 1830-talet. Her tar han imot gjestene sammen med kona Pouline (til h.) og en av tjenestejentene.
Lønningen5
KAMERATER: Thorvald Wichne og Gunnar Johan Henriksen bodde i barneheimen på Lønningen på 50-talet og var blant dem som møtte på åpningen.
Lønningen7
SAMARBEID: Aslak Sverdrup, lufthavnsjef ved Avinor og Heidi Lie Andersen ved botanisk hage.
Lønningen10
LABYRINT OG HAGE: Hekklabyrinten og hagen spiller på lag med utforskertrangen.
Lønningen11
GOD STEMNING: Minst 1000 besøkende koste seg med kortreist mat og underholdning under åpningen.
Thor Brødreskift

– Vi er helt overveldet over responsen for lystgården og åpningen. Det var svært stor interesse for både omvisning på huset, aktiviteter og labyrinten. Interessen viser helt klart at det et marked for det vi gjør, sier Heidi Lie Andersen, førsteamanuensis ved Botanisk hage, UiB.

Etterlyste ny åpen dag

Søndag var det offisiell åpning av nye Lønningen lystgård i botanisk hage på Milde. Over 1000 besøkende fant veien til åpningen som bestod av både konserter, utstillinger, omvisning på huset og mange aktiviteter for store og små.

– Faktisk var interessen så stor at det ble etterlyst flere åpne dager i huset, sier Lie Andersen.

Lystgården er en gave fra Avinor til UiB etter at den vernede bygningen fra 1770 måtte flytte fra Flesland og gjenoppbygges i forbindelse med utvidelse av flyplassen. Bygget er satt opp igjen planke etter planke.

Universitets nye storstue ble åpnet med nøkkelseremoni ved rektor Dag Rune Olsen og lufthavnsdirektør Aslak Sverdrup.

Det ble også åpning av Arkimedes' labyrint, en høy hekklabyrint som er den nye attraksjon i hagen, tegnet av professor Hans Munthe-Kaas ved Matematisk institutt.

Mange med Lønningen-minner

Lystgården, barnehjemmet, eller direktørboligen; Lønningen lystgård har mange hundre år med historie.

I det siste har mange med forhold til boligen tatt kontakt med UiB og Avinor. To av disse ver Thorvald Wichne og Gunnar Johan Henriksen. De bodde i barneheimen på Lønningen på 50-talet og var blant dem som møtte på åpningen og fikk omvisning i bygget.

De var overrasket over hvor godt bygget er tatt vare på.

– Her var spisesalen. Dønn make. Med store fat med skiver på til kvelds, sier Thorvald Wichne til BT.

Kameraten Gunnar Johan Henriksen meiner at de levde omtrent som grever og baroner på barnehjemmet.

For fremtiden er planen at Lønningen lystgård skal være en grønn samlingsplass for UiB og være en del av undervisningsopplegget til gjennom møter, seminarer og disutaser.