Time Magazine-rangering:

Blant de 50 mest innflytelsesrike innen helse

UiB-professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen behandler tvangslidelser på fire dager. Nå trekker Time Magazine dem frem blant de 50 mest innflytelsesrike når det gjelder å forbedre verdens helsetjenester.

Gerd Kvale og Bjarne Hansen
Bjarne Hansen og Gerd Kvale har utviklet en intensiv behandling mot angst og tvangslidelser.
Foto/ill.:
Paul S. Amundsen

Kvale og Hansen har utviklet den såkalte firedagersmetoden, eller "The Bergen 4-day Treatment (B4DT)", som på rekordtid hjelper folk som sliter med angst og tvangslidelser (OCD). Metoden har også tidligere høstet anerkjennelse, og ble i 2015 kåret til årets nyvinning i norsk psykologi.

Nå har metoden gitt dem plass på Time Magazine sin prestisjefylte kåring The Health Care 50.

- Hele Helse-Norge kan være stolte av dette, sier Gerd Kvale til NRK.

- Internasjonal anerkjennelse

Stolt er også UiB-rektor Dag Rune Olsen, som gratulerer Kvale og Hansen med vel fortjent plassering:

- Det er utrolig gledelig at forskere ved UiB og Haukeland universitetssykehus er å finne på listen over verdens mest fremtredende og innflytelsesrike innen helse. Det i seg selv er en stor, internasjonal anerkjennelse av deres arbeid og viser betydningen for behandling av personer med tvangslidelser, sier rektoren, og legger til:

- Jeg vet at de sammen med kolleger i USA har prosjekter på trappene som vil gi helt ny og spennende innsikt i denne type lidelser de nærmeste årene. Ved UiB og Haukeland universitetssykehus er vi svært stolte over våre to forskere og gjennombruddet som arbeidet deres har medført.

Fire intensive dager

Behandlingen foregår gjennom fire intensive dager, der pasientene blir konfrontert med individuelt tilpasset eksponeringsterapi og opplæring. I ukene etter behandlingen gjennomfører de skreddersydde oppgaver, med tett oppfølging fra OCD-teamet på Haukeland Universitetssykehus/Helse Bergen.

Kvale og Hansen står på Time sin liste i kategorien "behandlere", som totalt består av 17 personer.

70 prosent blir friske

I sin begrunnelse, trekker Time frem hvordan tvangslidelser (Obsessive-compulsive disorder, OCD) normalt tar måneder å behandle. Videre blir det fremhevet at mer enn 1200 personer har gjennomgått programmet, og at rundt 70 prosent har blitt friske som følge av behandlingen.

«Pasientene sier at det er hardt arbeid, og blant de mest krevende ukene de har vært gjennom. Men forandringen de går igjennom i løpet av disse fire dagene endrer livene deres», sier Kvale til Time Magazine.

Time viser i begrunnelsen også til at metoden har spredd seg til Island og Sverige, og snart tas i bruk i Houston i USA.

– Interessen er vanvittig stor. Vi blir kontaktet av pasienter fra hele verden, som ber om hjelp, sier Kvale til NRK.

Lærer opp Harvard-kolleger

Kvale er for tiden på Harvard University i USA, der hun lærer opp amerikanske kolleger i metoden.

Til NRK forteller hun at Time har gjennomgått alle publikasjonene deres i prosessen.

– De har virkelig sett på hva vi har levert. Når Time skriver at vi «endrer helsesektoren», betyr det virkelig, virkelig mye. Vi har grunn til å være kjempestolte, sier Kvale.

NRK har også tidligere skrevet om behandlingen, blant annet i saken om Gunnar, som "var syk i 60 år - ble frisk på fire dager".