NYHET

Får 70 millioner kroner til nytt forskningssenter

De kurerer angst og tvangslidelser på fire dager. Nå skal professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen lede «Bergen Center for Brain Plasticity», et nytt forskningssenter støttet av Bergens Forskningsstiftelse og Kavlifondet.

Nytt forskningssenter
GRATULERER: Daglig leder i Bergens forskningsstiftelse, Sveinung Hole, og daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, kan gratulere professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen med en tildeling på til sammen 70 millioner kroner til etablering og drift av Bergen senter for hjerneplastisitet.
Foto:
Paul Sigve Amundsen, Bergen forskningsstiftelse (BFO)

Bergensforskerne Gerd Kvale og Bjarne Hansen har endret hvordan man behandler angst og tvangslidelser. Times Magazine kåret nylig forskerduoen til å være blant verdens 50 mest betydningsfulle innen helse, med kommentaren «se opp for det som nå kommer».

Forskerne ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus starter nå «Bergen Center for Brain Plasticity» for å forstå de grunnleggende mekanismene for plastisitet og endring i hjernen.

Satsing på 111 millioner

Senteret muliggjøres ved at Bergen Forskningsstiftelse (BFS) går inn med 35 millioner til basalforskning og Kavlifondet går inn med 35 millioner for å sikre at behandlingen blir tilgjengelig internasjonalt. Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen bidrar med 41 millioner, slik at det foreligger samlet finansiering på 111 millioner kroner over de neste fem årene.

Internasjonalt er McLean Hospital hovedsamarbeidspartner og denne institusjonen har flere år på rad blitt rangert som USAs fremste innen psykisk helse.

De fremste forskerne i verden på epigenetikk, genetikk og hjerneavbildning er med på laget for å identifisere hvilke basale mekanismer som kan forklare variabilitet i behandlingseffekt samt å sikre at metoden blir internasjonalt tilgjengelig for de som er rammet. Satsingen er enestående i sitt slag.

Vil gi mange en ny hverdag

–Denne satsingen er helt fantastisk. Den vil gi store pasientgrupper en helt ny hverdag, sier professor Gerd Kvale.

Angstlidelser rammer nesten en av fem nordmenn i løpet av livet.  Kvale og Hansen har vist at de kan behandle angst og tvangslidinger på fire dager, også kjent som Bergen 4-day treatment (B4DT).

– 90 prosent av de som mottar 4-dagers behandlingen oppnår klinisk relevant og signifikant endring. Fire år senere er det vist at 70 prosent er helt frisk. Til nå har omtrent 1200 personer mottatt behandlingen, sier hun.

– Vi skal spre denne metoden ut i verden. I første omgang gjennom et opplæringssenter i Houston som er en filial av McLean Hospital, der vi skal undersøke om metoden kan brukes på tvers av kulturer.

– Samfunnet blir sterkere

Kvale påpeker at arbeidet er tosidig.

– Det som er unikt er at vi kan behandle folk mot angst, men samtidig kunne utføre basal forskning på hvordan hjernen responderer, påpeker hun.

Bergen Center for Brain Plasticity er et samarbeid mellom universiteter, helsestjenester og opplæringssentre.

– Vi har jobbet lenge og systematisk for å få dette til. Når to så viktige aktører som Bergen forskningstiftelse og Kavlifondet også går inn og satser på dette senteret, blir både vi og samfunnet sterkere.

Tenker utenfor boksen

– Disse midlene representerer fantastiske muligheter. Dette er forskning som er dyr fordi den involverer pasienter, eksperimentelt utstyr og samarbeid med partnere, blant annet i USA. De 70 millionene gjør at vi kan drive med forskning som ellers ikke ville vært mulig, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Han påpeker hvor ulik denne satsingen er.

– Disse forskerne tenker helt utenfor boksen og stiller radikalt annerledes spørsmål. Det er stor forskning som scorer på alle parametere.