UiB OG KINA

UiB-rektor fikk kinesisk æresprofessorat

Under et besøk i Kina i oktober ble rektor Dag Rune Olsen tildelt et æresprofessorat ved det anerkjente Shandong-universitetet, som UiB har et tett og mangeårig samarbeid med.

Lederne ved Shandong University i Kina og Universitetet i Bergen undertegner en ny samarbeidsavtale om forskning og utdanning.
ÆRESPROFESSOR OG SAMARBEIDSAVTALE: UiB-rektor Dag Rune Olsen er blitt utnevnt til æresprofessor ved Shandong University i Kina. På samme besøk ble det også undertegnet en såkalt MoU-avtale mellom de to universitetene, slik bildet viser.
Foto:
UiB

I oktober 2018 besøkte ledelsen ved Universitetet i Bergen (UiB) flere samarbeidspartnere i Kina. Ett av disse er Shandong University (SDU), som er et breddeuniversitet i byen Jinan i den østlige delen av landet.

Det var under besøket her at UiBs rektor Dag Rune Olsen ble tildelt et æresprofessorat. I begrunnelsen for tildelingen ble rektor Olsens innsats for samarbeid med Kina generelt og Shandong University understreket spesielt.

– Det er selvsagt alltid hyggelig å bli utnevnt til et æresprofessorat. Spesielt ved et universitet som vi har et mangeårig samarbeid med, sier Olsen.

Han refererer til det omfattende samarbeidet som professor Rolf Bjerkvig ved Institutt for biomedisin har stått i spissen for fra UiBs side. I 2015 ble Bjerkvig tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris, delvis takket være resultater fra UiB/SDU-samarbeidet.

– I Bergen og Shandong er det i løpet av de siste tiårene bygget opp en tvillinglab, der en rekke forskere er involvert. Dette er blant de større og mest langvarige forskningssamarbeidene mellom Norge og Kina, og noe som vi ved UiB er spesielt stolte av, sier UiB-rektoren.

I tillegg til rektor Olsen, mottok professor Frits Thorsen et gjesteprofessorat ved Shandong University under samme besøk. Thorsen leder en av forskningsgruppene som utgjør K.G. Jebsen Senter for hjernekreft.

Olsen håper at hans æresprofessorat og Thorsens gjesteprofessorat vil antyde et enda større samarbeid i Kina, og peker på at UiB våren 2018 vedtok en handlingsplan for Kina, som første universitet i Norge.

UiB-rektoren ser også frem til at Kinas ambassadør til Norge, Wang Min, nok en gang besøker Bergen i anledning årsmøtet til Bergen Næringsråd 16. november. Her vil Dag Rune Olsen også diskutere UiBs nylige status som knutepunkt for bærekraftsmål 14 – Liv under vann – med den kinesiske ambassadøren, som tidligere har jobbet i FN og der engasjerte seg i bærekraftsarbeidet.