Hjem
Aktuelt
Meltzerprisen

Eystein Jansen tildelt Meltzers ærespris

Professor Eystein Jansen ble fredag kveld tildelt Meltzers ærespris for fremragende forskning. Også Hans Fredrik Marthinussen, Selina Våge og Adrian Drazic ble hedret med Meltzerpriser.

Eystein Jansen
FÅR ÆRESPRIS: Eystein Jansen (til høyre) er tildelt Meltzers ærespris. Prisen ble overrakt av rektor Dag Rune Olsen.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift, UiB

Hovedinnhold

- Jeg ble både glad og rørt da jeg fikk vite at jeg er mottaker av Meltzers ærespris, sier professor Eystein Jansen, som mottok den høythengende utmerkelsen under den årlige Meltzermiddagen i Universitetsaulaen 8. mars.

Drivkraft bak Bjerknessenteret

Jansen har hatt en lang og innholdsrik karriere, og hans engasjement for å styrke og bringe sammen klimaforskningsmiljøene i Bergen var en avgjørende faktor bak opprettelsen av Bjerknessenteret for klimaforskning, som var et av Norges første sentre for fremragende forskning (SFF).

Her var han direktør i 13 år, og han var sentral i å bygge opp det som i dag er et av de ledende forskningsmiljøene internasjonalt, med 220 forskere som arbeider med et bredt spekter av grunnleggende spørsmål relatert til fortidens, dagens, og fremtidig klima.

Jansen jobber fremdeles som forsker på Bjerknessenteret og på Institutt for geovitenskap, og er samtidig visedirektør på SFF Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) ved UiB. Han er også en av fire prosjektledere i ERC Synergy Grant-prosjektet ice2ice; det eneste nordiske Synergy Grant-prosjektet så langt.

FNs klimapanel

Gjennom årene har Jansen etablert seg som en av verdens ledende forskere innen klima. Ikke minst igjennom sin innsats i FNs klimapanel, som fikk Nobels Fredspris i 2007. Her var Jansen en av kapittelforfatterene i den prisvinnende rapporten. 

- Etter mange år som direktør for Bjerknessenteret, og gjennom hans betydelige innsats i FNs klimapanel, er Eystein Jansen i dag den norske forskeren som har hatt størst internasjonal innflytelse og betydning i å drive frem klimaforskningen, sa UiB-rektor Dag Rune Olsen under presentasjonen av æresprisvinneren i Universitetsaulaen, og la til:

- Dette har Jansen oppnådd i kraft av sin forskerkarriere og evne til strategisk tenking, men også ut fra personlige egenskaper og talent for å kommunisere med andre mennesker. Eystein Jansen møter respekt langt utover akademiske kretser. Han er en strålende formidler av vitenskap, og i tillegg til utallige kronikker, radio og TV-bidrag, har Eystein ofte vært brukt som rådgiver i klimaspørsmål knyttet til nasjonal politikkutforming.

Fremdeles engasjert

Jansen forteller at han fortsatt brenner for klimaforskningen.

- Jeg er fortsatt like engasjert. Det har vært en fantastisk reise, i et fag som har utviklet seg så sterkt, og som er så viktig for verden.

Han får også ny motivasjon når han ser hvordan dagens unge har omfavnet klimakampen. 

- Engasjementet fra de unge i dag er veldig oppløftende. Det er et betydelig trykk fra ungdommen om at de som sitter med makten må gjøre mer, slår han fast.

- Tenk tverrfaglig og internasjonalt

Som tips til yngre forskere i dag, peker han på viktigheten av å knytte bånd til de beste fagmiljøene, delta i internasjonale nettverk og å tenke tverrfaglig. Han mener at det å åpne dørene og invitere de yngre inn, er en viktig oppgave for erfarne forskere som ham selv. 

Også dette punktet er noe av det rektor Dag Rune Olsen trekker frem i sin beskrivelse av Jansen:

- I løpet av sin tid som professor ved UiB har Eystein Jansen tatt på seg en viktig rolle som mentor for yngre forskere, og han har jobbet iherdig med å støtte flere fremragende kandidater som har gått videre med egne suksessfulle ERC- og BFS-prosjekter. Mange av Eystein Jansens tidligere stipendiater og post-doktorer har i dag ledende stillinger i det private næringsliv eller som høyt respekterte forskere og professorer ved norske og europeiske universiteter.

Flere priser

Under fredagens arrangement, ble også disse Meltzerprisene delt ut: 

Prisen for fremragende arbeid utført av yngre forskere er tildelt Selina Våge, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, og Adrian Drazic, Det medisinske fakultet.

Prisen for fremragende forskningsformidling er tildelt Hans Fredrik Marthinussen, Det juridiske fakultet.