Konsertserien Neste steg

Samspill mellom Harmonien og forskningen

Bergen Filharmoniske Orkester og Universitetet i Bergen går sammen om å presentere konsertserien Neste steg. Gjennom fire konserter tas publikum med på en reise gjennom musikk og vitenskap.

Konsertserien Neste steg
Noen av forskerne som skal bidra i konsertserien "Neste steg". Fra venstre: Thomas Spengler, Morven Muilwijk, Carin Andersson Dahl, Dorothy Dankel, Bernt Bauge, Kavitha Østgaard og Tore Furevik.
Foto:
Helene Louise Dante, UiB

Innhold

Sommeren 1969 tok Neil Armstrong sine første steg på månen. For å markere 50-årsjubileet arrangerer Bergen Filharmoniske Orkester og Universitetet i Bergen en serie konserter under navnet Neste steg.

Vil bryte grenser

– Poenget er å vise at vitenskap er en slags kunst. Det handler om å bryte grenser og vise det neste steget. For meg er det ikke så stor ulikhet mellom forskning og musikk. Forskjellene går på publikummet og deres tolkninger, sier prosjektleder for Neste Steg, Thomas Spengler, professor ved UiB og Bjerknessenteret.

Månelandingen ble startpunktet for vår tids bevissthet om klodens sårbarhet, og behovet for bærekraftig utvikling. Derfor er det gjennomgåede temaet for de fire konsertene risikoen vi spiller med planeten vår, både når det gjelder både klimaendringene og havets betydning for livet på jorden.

- Musikken handler om menneskets begrensninger og eksistensialisme. Hvorfor er vi her? Hvor kommer vi fra? Vi ønsker å utfordre publikummet, vekke nysgjerrighet og få dem til å tenke selv, sier Spengler.

Konsertserien "Neste steg"

Håper å nå unge

De fire konsertene har temaene verdensrommet, havet, klima og mennesket. Under hver konsert får publikum oppleve en nyskapende miks av forskningsformidling fra verdensledende forskere på temaet og musikalske verk rundt temaet fremført av filharmonien.

- Vi ønsker blant annet å nå ut til barn og unge. De stiller aktivt spørsmål og lurer på ting. Vi vil inspirere ungdommen til å tenke, forteller Spengler.

Den første konserten fremføres i september 2019 og har tema "Verdensrommet".

- Konserten er inspirert av verdens mest berømte romobservatorium – Hubble-teleskopet, og dets oppdagelse: Hubble Deep Field som omfatter mer enn tre tusen galakser ingen hadde sett før, hver sammensatt av flere hundre milliarder stjerner! sier Spengler.

Neste konsert spiller i desember og har tema "Havet." Mendelssohns Stille sjø og ønske om god reise (Meeresstille und glückliche Fahrt, Op. 27), basert på to dikt av Goethe kombineres med forskere som tar publikum med på tur med havstrømmene og forteller om forunderlige fenomen i havene som omgir oss.

Serien fortsetter i 2020, først med en konsert om klima og utfordringene vi står overfor i mars og så med siste konsert i serien i april 2020, med tema "Mennesket" og våre felles røtter.