Får verdifull internasjonal erfaring
Siamak Nematpoor setter pris på den varierte hverdagen som praktikant på UiB sitt Brusselkontor.

Hovedinnhold
- Det å være i praksis er en super mulighet til å bygge arbeidserfaring, og den internasjonale erfaringen fra Brussel gjør at man skiller seg ut fra mengden i søknadsbunken til potensielle arbeidsgivere, sier Siamak Nematpoor, praktikant på UiB sitt Brusselkontor.
22-åringen tar praksis som del av bachelorgraden i sammenliknende politikk. På Brusselkontoret sitter han midt i begivenhetenes sentrum, og lærer mye om prosessene som foregår i den europeiske storpolitikken.
- Les også: Praksis i sammenliknende politikk
Variert hverdag
Jeg visste ikke så mye om Brusselkontoret fra før, men nå som jeg er fire måneder ute i praksisperioden er det blitt tydelig at dette var et godt valg for meg, sier Nematpoor, og utdyper at han blant annet liker å se resultater fra arbeidet sitt hver dag, noe som gir god mestringsfølelse.
- Hvordan ser en typisk dag ut?
- Det finnes egentlig ikke en "typisk dag" her i Brussel. En dag kan vi ha et heldagsseminar, en annen dag skriver jeg en rapport, jobber med sosiale medier, svarer på telefon og epost, eller setter meg inn i nye dokumenter. En viktig oppgave er også å bistå med praktiske oppgaver når gjester fra Universitetet i Bergen kommer på besøk for å ha møter, konferanser og lignende, sier han og legger til:
- Den siste tiden har også mange av arbeidsoppgavene vært knyttet til flyttingen av Brusselkontoret.
- Les også: UiB åpnet nytt Brusselkontor
I løpet av praksisperioden har han også kjent på utfordringer.
- Det er mye å sette seg inn i, og spesielt i starten kan det være en utfordring å finne sin plass i denne sammenhengen. Men kontorsjefen Kristof er til god hjelp, og tar godt vare på de som er her, sier Nematpoor.
- Les også: Vår mann i Brussel
Praksisrapport
I tillegg skriver han på praksisrapporten, som skal leveres inn mot slutten av praksisperioden.
- Praksisrapporten min handler om kommunikasjon mellom norske aktører i Brussel og sivilsamfunnet hjemme. Jeg intervjuer tre personer for å prøve å forstå om det er nok informasjonsformidling til den norske befolkningen rundt det som skjer mellom EU og Norge, og om det eventuelt er på grunn av mangel på interesse hjemme eller mangel på formidlingsevne i Brussel.
Gode råd
Nematpoor anbefaler andre studenter å benytte seg av muligheten til å søke praksisplass.
- Det er klart det hadde vært enklere å bli i Bergen gjennom hele studietiden, og for mange er det nok en skummel tanke å skulle snu opp-ned på hverdagen og flytte til Brussel. Men jeg tror man vokser på å kaste seg ut i det, selv om det er ukomfortabelt. Det er noe man lærer mye av, og noe potensielle arbeidsgivere vil merke seg, sier han.
- Mitt viktigste råd når man begynner i praksis er å ha et åpent sinn. Det skjer mye i starten, så da bør man være en ja-person, bli kjent med folk, og bli med på det man får tilbud om.
Nematpoor tror også det kan være lurt å ta kontakt med praktikantene som allerede jobber på stedene man har lyst å søke seg til.
- Jeg tok selv kontakt med praktikanten som var på Brusselkontoret før meg. Hun var veldig grei, og gav meg tips som var nyttige til søknad og intervju. Jeg lovet da at jeg skulle være like grei i neste søknadsrunde, så det er bare å ta kontakt med meg på Facebook, epost eller telefon, sier han.