Den moderne maten får oss til å spise for mye

Selv om vi får i oss mer energi enn vi trenger så oppfatter ikke hjernen vår det, sier førsteamanuensis Simon Dankel. I seneste episode av UiB Popviten gir han den ultraprosesserte maten skylden for fedmeepidemien.

UiB Popviten
UiB Popviten er den populærvitenskapelige podcasten til Universitetet i Bergen, som formidler forskning på en lettfattelig og leken måte.
Foto/ill.:
UiB, Colourbox

I dag er 7 av 10 nordmenn overvektige, og hvis utviklingen fortsetter kan Norge havne på europatoppen for fedme innen 2030. I den nyeste utgaven av UiB Popviten forklarer ernæringsforsker og førsteamenuensis ved Senter for ernæring Simon Dankel, hva som ligger bak.

Genene forklarer bare noen kilo

- Siden 1980 har vi sett en voldsom økning i fedme. Da begynte vi å spise større mengder mat enn vi har gjort tidligere tidligere, sier Dankel.

Spørsmålet er hvorfor matinntaket økte så dramatisk. En del av debatten handler om hvor mye som kan forklares av arv og hvor mye som kan forklares av miljø.

- Det har blitt veldig in å studere arveligheten av fedme etter av vi fikk sekvensert DNA-sekvensen i hele det menneskelige genomet. Vi har funnet gener som gir kraftig overvekt, men de er svært sjeldne og gjelder bare en håndfull mennesker, forteller han.

I befolkningen generelt har man ikke funnet gener som kan forklare mer enn 3-4 kilo økt kroppsvekt.

Hvitt mel, sukker og olje

I følge Dankel er arv en dårlig forklaring på fedmeepidemien.

- Her overstyrer miljøet genene. I løpet av de siste 40-50 årene har kostholdet i den vestlige verden endret seg dramatisk, sier han.

Endringen ligger i introduksjonen av såkalte ultraprosesserte matvarer. Det er en type mat som i liten grad ble spist før 1980, men som i dag er den maten det konsumeres mest av i Norge.

- Det er særlig produkter laget av hvitt mel, sukker og vegetabilske oljer. Når vi spiser slik mat får vi en helt annen kommunikasjon mellom fordøyelsessystemet, hormonene og hjernen. Selv om vi får i oss mer energi enn vi trenger så oppfatter ikke hjernen vår det, forklarer Dankel.

Store studier viser at når man spiser den typen mat må man spise mye mer for å bli mett.

Vil du lære mer? Hør episoden her, eller finn den ved å søke på Popviten der du lytter til podcaster: