Hjem
Aktuelt
Vitenskap

Saltelli i Nature: – Redd vitenskapen fra seg selv

Professor Andrea Saltelli ved Senter for Vitenskapsteori er en av ni ledende europeere som er spurt av tidsskriftet Nature om hva de mener bør være høyeste prioritet for vitenskapen framover. Han advarer blant annet mot å bruke vitenskap til inntekt for særinteresser.

Hovedinnhold

– Europa må takle den komplekse krisen i forholdet mellom vitenskap, teknologi og samfunn. Vi må hindre at vi opplever samme krise som vi ser i USA. Det skriver professor Andreas Saltelli i kommentaren "Save science from itself" som er publisert i Nature.

Dagens kontroversielle og relevante debatter foregår parallelt i vitenskapen, i teknologien og innen økonomi, lovgiving og politikk, påpeker professor Andrea Saltelli. Han trekker frem eksempler som overfiske og insektdød, populisme og splittelse i samfunnet, militær teknologi, hacking av gener - og av politiske valg. Gamle og nye sykdommer er tema der vitenskap, ideologi og særinteresser kolliderer. Og sosiale medier gir denne cocktailen enestående rekkevidde, ifølge Saltelli.

I kommentaren diskuterer han vitenskapens komplekse rolle i samfunnet i dag - og advarer mot å anvende vitenskap og ny teknologi på skadelige måter eller til inntekt for særinteresser. Les saken i Nature her 

Saltellis kommentar er bl.a. basert på en publikasjon i tidsskriftet Futures: Andrea Saltelli, 2018, Why science’s crisis should not become a political battling ground, FUTURES, vol. 104, p. 85-90, https://doi.org/10.1016/j.futures.2018.07.006

Celebert forfatterselskap

Saltelli er i godt selskap som skribent i Nature-saken. Blant de ni ledende europeerne Nature har utfordret er EU-kommisær for forskning, vitenskap og innovasjon, Carlos Moedas, generalsekretær for Science Europe, Stephan Kuster,  og tidligere leder av det Europeiske Forskningsrådet (ERC), Helga Nowotny.