Arendalsuka 2019

Møt UiB på Arendalsuka 2019

Når Arendalsuka 2019 starter i august er Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret representert. – Samhandling og nettverk er utrolig viktig, ettersom man ikke oppnår FNs bærekraftsmål på egenhånd, sier rektor Dag Rune Olsen.

Statsraad Lehmkuhl
Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning reiser til Arendalsuka med Statsraad Lehmkuhl. UiB arrangerer fire egne debatter, og på UiB-stand på Kanalplassen kan du møte ulike forskere hver dag.
Photo:
Valery Vasilevskiy / Statsraad Lehmkuhl

Innhold

– Arendalsuka har slått seg opp som et av Norges største politiske arrangement. Da er det også slik at vi drar dit for å markere oss. Universiteter har lite for seg om de arbeider isolert fra viktige samfunnsaktører, sier rektor Dag Rune Olsen.

– Hav er et av UiBs satsingsområder

Universitetet i Bergen er en av åtte maritime partnere som reiser til Arendal med Maritime Bergen og Bergen-seilskipet Statsraad Lehmkuhl. Partnergruppen består av UiB, Telenor Maritime, PwC, Bergen Næringsråd, HVL, Carnival, Tryg og NCE Maritime CleanTech. Rektor Dag Rune Olsen forteller hvorfor det er naturlig for UiB å samarbeide med maritime aktører:

– Hav er et av UiBs satsingsområder, det er ikke uten grunn at vi har fått spesielt ansvar for bærekraftsmål 14 – Livet under vann av FN. Det er mange fordeler med samarbeid omkring hav, for eksempel jobber våre forskere med mulighetene for energiproduksjon ved havvindmøller. I slike prosjekter trengs kunnskapsdeling og samarbeid. Havvind er også et område flere av våre partnere på Statsraaden fokuserer på. Det er noe som fremgår av programmet vi har om bord under uka. Gjennom ulike vinklinger mot samme tema så spiller vi hverandre opp og videre.

Klimaseilas til Arendal

UiB og Bjerknessenteret "tyvstarter" Arendalsuka allerede torsdag 8.august når Statsraaden seiler fra Bergen mot Arendal. Ombord er forskere, politikere, næringslivsrepresentanter og ikke minst ungdommer som skal diskutere klimautfordringer og mulige løsninger.

Etter ankomst Arendal søndag skal Staatsraad Lehmkuhl ligge i Pollen i Arendal hele uken. Skipet vil være en viktig møteplass for arrangører og deltakere, i tillegg til å fungere som et maritimt arrangementslokale, blant annet for UiBs egne arrangementer.

DEBATT: Mat fra havet, klimatiltak og framtidsuniversitetet

UiB arrangerer fire debatter under Arendalsuka. På disse skal det debatteres rundt vindkraft til lands og til havs, om mat fra havet, om språkmangfold som en potensiell gullgruve, og rundt teknologi-optimisme i klimadebatten:

UiB har valgt å vektlegge klima og bærekraft på sine arrangementer under Arendalsuka 2019. Rektor Dag Rune Olsen forteller hvorfor dette er viktige temaer:

– Dette er de mest presserende globale utfordringene for vår tid. Men det er ikke tydelig for alle hvordan man skal gå frem for å drive bærekraftig utvikling og politikk. I Arendal vil vi by på forskningsbaserte samarbeid for å hjelpe beslutningstakere og store påvirkere å ta de klokeste avgjørelsene. Samhandling og nettverk er utrolig viktig, ettersom man ikke oppnår FNs bærekraftsmål på egenhånd. For norsk bærekraftig utvikling må nasjonale samarbeid etableres, og disse må ha universitetskunnskap med på laget. Arendalsuka er en møteplass i så måte, og kan være startgrop for avgjørende samarbeid.

I tillegg arrangerer UiB sammen med NMBU, NTNU, UiO og UiT en debatt om hvordan samarbeid mellom akademia og næringslivet kan bidra til innovasjon i bærekrafts-utviklingen, hvor UiB-rektor Dag Rune Olsen er med i panelet:

UiB er også med på å arrangere debatt om universitetenes rolle i framtiden. Dag Rune Olsen, som også er styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), deltar i panelet sammen med blant annet forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø:

PÅ STAND: Gjør opp ditt eget klimaregnskap

På UiBs stand på Kanalplassen kan du møte ulike forskere hver dag. På mandag kommer klimaforskere fra Værtinnen og havmesteren og onsdag møter du Senter for klima og energiomstilling (CET). Da kan du blant annet prøve CETs klimakalkulator. Med klimakalkulatoren kan du gjøre opp ditt eget klimaregnskap, slik at det blir enklere å kutte i egne utslipp. Onsdag og torsdag møter du også SLATE - Centre for the Science of Learning & Technology. Der kan du prøve ut VR-briller og få høre mer om forskning på læring og teknologi.

I tillegg kan du på tirsdag møte folkene bak de norske standardordbøkene Bokmålsordboka og Nynorskordboka, og få et glimt av hva du kan få se i Universitetsmuseet når det gjenåpner 14. oktober på torsdag. Tirsdag 13. august kl. 11.00 og 15.30 blir det dessuten liveinnspilling av UiBs podcast Popviten.

Du trenger ikke melde deg på arrangementene våre i forkant, men følg oss gjerne for oppdateringer på Facebook.