Velkommen til nytt studieår

Studentene har inntatt Bergen

Mange hadde funnet veien til Muséplass, for den offisielle åpningen av studieåret ved UiB, 12. august.

Neste
Velkomstseremoni UiB
Mange fremmøtte på Muséplass under velkomstseremonien. Se bildekarusell ved å trykke til høyre eller venstre i bildet.
Studentinnmarsj mot Muséplass.
Studentinnmarsj mot Muséplass.
Velkomstseremoni 2019
Rektor Dag Rune Olsen i samtale med studenter.
Akademisk prosesjon.
Velkomstseremoni 2019
UiB-rektor Dag Rune Olsen ønsker studentene velkommen til et nytt studieår.
Mannskoret Arme Riddere.
Velkomstseremoni UiB
- Som student her har dere valgt den perfekte byen å studere i. Bergen er stor nok til å gjemme seg vekk, samtidig er byen liten nok til at man ikke forsvinner helt, sa ordfører Marte Mjøs Persen.
Velkomstseremoni UiB
Velkomstseremoni for nye studenter på Muséplass.
Lena Kleveland, UiB
Velkomstseremoni UiB
- Nå er det på tide at byen våkner fra sin sommerdvale. Bergen er ikke det samme uten studentene, sa leder av Studentparlamentet, Andreas Trohjell.
Velkomstseremoni UiB
SKAAR stod også på scenen.

Innhold

UiB ønsket mandag alle nye studenter velkommen, og både taler og musikk stod på programmet under den offisielle velkomstseremonien og åpningen av studieåret, mandag 12. august.

Studiene vil åpne dører

- Enten dere er interessert i klimautfordringer eller lunefull lokalpolitikk. Verdensrommets uendelighet eller forvaltningsrettens nytteverdi. Havets dyp eller fremmede kulturers uttrykk. Så vit at nå har dere kommet til rett sted, sa UiB-rektor Dag Rune Olsen i sin velkomsttale til de nye studentene.

Rektoren sa videre at studiene vil åpne mange dører, både til vennskap og kulturen i studielivet, men også til kunnskap, som igjen vil forme studentenes liv og samfunnet for øvrig i fremtiden.

- Samfunnet trenger kunnskapen fra alle våre fag, og fra dere som vil ta til dere denne kunnskapen. Derfor stiller vi krav til dere studenter. Dere må yte. For det er ikke enkelt å ta til seg forskningsbasert kunnskap. Til gjengjeld håper jeg dere stiller krav til oss: Ta med dere engasjement og nysgjerrighet inn i undervisningen. Kunnskap står ikke stille, så utfordre oss til å utvikle fagene våre, sa UiB-rektoren videre.

Han oppfordret norske og internasjonale studenter til å bli kjent med hverandre, og lære av hverandre i studiehverdagen, og gav en varm velkomst til de mer enn 1000 internasjonale studentene ved universitetet.

Les også (på engelsk) om de internasjonale studentene sitt velkomstprogram ved UiB:

Studentene preger byen

Bandet SKAAR spilte for de fremmøtte, før Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen holdt sin tale til studentene.

- Kjære alle studenter, jeg håper dere vil trives, og jeg gleder meg til å se hvordan dere kommer til å forme byen, og hvordan byen kommer til å forme dere, sa ordføreren.

- Som student her har dere valgt den perfekte byen å studere i. Bergen er stor nok til å gjemme seg vekk, samtidig er byen liten nok til at man ikke forsvinner helt. Av byens vel 280 000 innbyggere er ca. 10 % studenter. Det vil si at det aldri er langt mellom mennesker som er i samme situasjon som dere, sa ordføreren, og oppfordret studentene til å engasjere seg i studentorganisasjoner, kulturarrangement eller de mange andre arenaene som setter sitt preg på byen.

Våkner fra sommerdvalen

Leder av Studentparlamentet ved UiB, Andreas Trohjell, mener også at studentene som nå igjen har inntatt Bergen, er en viktig del av bybildet.

- De siste ukene har vært spesielle her i Bergen. Byen sover, universitetet står stille og det er ingen mennesker her på Muséplass. Jeg har gledet meg til dette øyeblikket. En by full av glade, forventningsfulle og spente studenter. Nå er det på tide at byen våkner fra sin sommerdvale, og viser at studentene er en del av byen - og fyller opp det tomrommet som er her på sommeren. Bergen er ikke det samme uten oss, slo Trohjell fast.

- Etter denne uken går dere inn i studiehverdagen. Dagene på universitetet går med på forelesning, oppgaver og litt for lange kaffepauser med studievenner. Det er viktig å trives som student også utenfor studiet, og noe av det viktigste du kan gjøre er å engasjere deg. Det finnes en aktivitet for alle, sa Trohjell, og oppfordret avslutningsvis alle studentene om å ta vare på hverandre i tiden som kommer.