UiB på Arendalsuka

Ankret opp med bærekraft i lasten

UiB tjuvstartet Arendalsuka med et akademisk klimaseilas med Statsraad Lehmkuhl. Da seilskipet ankom pollen i Arendal var det fullastet av forskere og arrangementer med hovedvekt på klima og bærekraft.

Neste
Arendalsuka 2019
Værtinnen og Havmesteren fra Geofysisk institutt skapte liv på UiBs stand under Arendalsuka.
Arendalsuka 2019
Arne Duinker, Amund Maage, Oddrun Anita Gudbrandsen og Christian Jørgensen diskuterte hvordan vi bedre kan utnytte matressursene i havet under en av debattene.
Arendalsuka 2019
Debatten om vindkraft som UiB arrangerte sammen med Bjerknessenteret var populær.
Arendalsuka 2019
Tidlig en morgen møttes blant annet Margareth Hagen, Ole Hamre, Åsta Haukås og Krister Hoaas for å prate om hvordan det språklige mangfoldet kan bli en gullgruve for Norge.
Arendalsuka 2019
 SLATE (Centre for the Science of Learning & Technology) hadde med seg VR-utstyr til Arendal.
Arendalsuka 2019
Universitetsmuseet hadde sendt med et utvalg gjenstander som arendalspublikummet kunne gjette hva var.
UiB

Arendalsuka er en årlig demokratifestival som er bygget opp etter inspirasjon fra tradisjonsrike Almedalsveckan i Sverige. For åttende gang samlet politikere, interesseorganisasjoner, institusjoner og presse seg i den lille sørlandsbyen for å diskutere politikk og drive gjensidig påvirkning.

Som i fjor leide UiB, sammen ni andre aktører, seilskipet Statsraad Lehmkuhl som arena for arrangementene. Men nytt av året er at både forskere og rektoratet droppet fly og tok sjøveien sørover på et klimaseilas spekket med workshops og foredrag. Vel fremme fortsatte klima og bærekraft å være det gjennomgående temaet for UiBs deltakelse.

- Det er viktig at vår kunnskap når ut til politikere og samfunnsaktører, og da passer det å være tilstede når så mange er samlet i Arendal, sier rektor Dag Rune Olsen.

Se videooppsummering av uken her:

UiB på Arendalsuka 2019 from UiB - Universitetet i Bergen on Vimeo.

Populære arrangementer

UiB hadde fem godt besøkte arrangementer ombord på Statsraaden.

I fire debatter møttes paneler av UiB-forskere, politikere og samfunnsaktører for å diskutere vindkraft til lands og til havs, bedre utnyttelse av maten fra havet, språkmangfold som en potensiell gullgruve, og hvordan teknologi skal være med på å løse klimakrisen.

I tillegg fikk et takkenemlig arendalspublikum være med på å spille retorikkprofessor Jens Kjeldsens retorikkbingo på kvelden, med rykende ferske eksempler fra ukens partilederdebatt.

- UiB har hatt en strålende tilstedeværelse på Arendalsuka. Arrangementene våre har hatt godt oppmøte, vi har møtt viktige aktører, som Peter Thomson, FNs spesialutsending for havet, og vi har deltatt i riksdekkende medier flere ganger. Dessuten er sjansen til å møte statsråder uten å måtte gå gjennom e-poster og kalenderinnkallinger en unik mulighet sier Olsen.

Han er blant annet fornøyd med å ha debattert mot partileder i Sp Trygve Slagsvold Vedum på TV 2.

- Det var både moro og viktig, for universitetene skal kunne spørres til råd og delta der hvor det trengs kunnskap, sier han.

Forskertungt på stand

I tillegg til arrangementene på båten, stilte nye forskere på UiBs stand på Kanalplassen hver dag gjennom uken.

Værtinnen og Havmesteren fra Geofysisk institutt testet klimakunnskapene til publikum, Senter for klima og energiomstilling (CET) hadde med seg en klimakalkulator for private klimautslipp, SLATE (Centre for the Science of Learning & Technology) demonstrerte VR-prosjekter og Ordbøkene lot forbipasserende komme med forslag til nye ord.

I tillegg var det liveinnspilling av UiB-podcasten Popviten, og Universitetsmuseet hadde sendt med et utvalg fra samlingene til en gjettekonkurranse for Arendalspublikummet.

I bildegalleriet øverst i saken gir vi deg en liten smakebit av det som ble presentert.