Hjem
Aktuelt
Valg 2019:

Følg debatten direkte fra MCB

En folkebevegelse mot bompenger preger valgkampen fullstendig. Hvordan kunne det skje? Vi tar debatten fredag 06. september.

Bilde av badge
Foto/ill.:
Paul Sigve Amundsen

Hovedinnhold

Der tidligere års valgkamper i Hordaland og Bergen har handlet om ren luft, skole, bybane og eiendomsskatt, har én enkeltsak fått prege årets valgkamp: Bompenger.

Hvorfor så ikke politikerne dette komme? Hvordan kan en slik protestbevegelse vokse frem - samtidig som miljøaksjonistene blir flere og fokuset på klimautfordringene større? Og hva gjør denne polariseringen med et samfunn?

I debatten som er i regi av UiB, men som blir ledet og kringkastet av TV2, vil våre forskere svare på nettopp disse spørsmålene.

Debatten sendes på TV2 Nyhetskanalen. Her kan du se sendingen direkte. 

Til debatt stiller noen av politikerne som denne høsten kjemper om makten i Bergen:

Politikerne:

  • Trym Aafløy: Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB)
  • Thor Haakon Bakke (MDG)
  • Harald Victor Hove (H)
  • Terje Søviknes (FRP)
  • Roger Valhammer (Ap)

Forskerne:

Bjørn Enge Bertelsen: Sosialantropolog som har forsket på likhet, ulikhet og polarisering i samfunn i et globalt perspektiv. Ligger det denne typen drivkrefter bak tilslutningen til folkeaksjonen mot bompenger? Bertelsen har blant annet sett på mekanismer banet vei for Trump. Er det paralleller herfra til det som nå skjer i Norge?

Anne Lise Fimreite: Statsviter med som har forsket mye på norsk politikk og forvalting. I denne sammenhengen vil hun bidra med kunnskap om skillelinjene mellom by og land, maktsentrum og distriktsopprør, elitisme og populisme. Hun vil forsøke å forklare hvorfor bompengeopprøret er et uttrykk for distriktspopulistiske tendenser og hvordan dette har kommet til uttrykk i årets valgkamp.

Håvard Haarstad: Samfunnsgeograf og ekspert på sammenhengen mellom klima, energi og samfunn. Haarstad har forsket på byutvikling og hvordan byenes bilveier, sykkelveier og kollektivtilbud bør bygges for at vi skal nå målene om å lage grønne og bærekraftige byer.

Vårt mål er å ta debatten om debatten, slik at vi bedre kan forstå samfunnet vi lever i – enten det dreier seg om faktafornektelse, skepsis til forskning eller farene ved polarisering og populisme.