Hjem
Aktuelt
Neste steg

Brakte verdensrommet til Grieghallen 

- Visste dere at vi har en bit av Bergen her oppe og teknologi fra universitetet deres? Publikum i Grieghallen fikk seg en overraskelse da astronaut Luca Parmitano dukket opp på lerretet med en videohilsen fra verdensrommet. Anledningen var konsertserien Neste Steg der romforskere fra UiB sammen med Filharmonien satte verdensrommet på repertoaret.

Luca Bergen Concert ESA

Produsent:
ESA

Hovedinnhold

Da Neil Armstrong satte sin fot på månen juli 1969, sa han de etterhvert så berømte ordene «Et lite steg for mennesket, et stort skritt for menneskeheten». I anledning femtiårsjubileet siden månelandingen, arrangererer Universitetet i Bergen, Bjerknessenteret og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) en konsertserie i fire deler i år. Konsertserien har fått navnet Neste Steg

- I Neste Steg så tar vi kunnskapsformidling et steg videre. Dette er et unikt prosjekt der våre forskere sammen med de fantastiske musikerne i Bergens Filharmoniske orkester gir publikum en forestilling der forskningsformidling og musikk går hånd i hånd, sier rektor Dag Rune Olsen.

De to første konsertene har verdensrommet som tema, og allerede i foajeen ble tonen satt for konsertpublikummet på premieren. En rekke ulike utstillinger presenterte smakebiter fra forskningen som finner sted på UiBs Birkelandssenter for romforskning.

Administrerende direktør i Harmonien Bernt Bauge sier han er stolt over det Harmonien og UiB sammen har fått til sammen.

– Vi ønsker å skape noe som ikke er gjort i Norge før. Ved å la musikk og vitenskap spille sammen, håper vi å bidra til økt interesse og engasjement hos folk, sier Bauge.

Debuterer på scenen

I Bergens storstue, Grieghallen, vil Neste Steg ta for seg fire ulike tema gjennom året. På repertoaret står verdenshavene, klimaet vårt og menneskets utvikling, fra tidlige stadier som huleboere til i dag, men aller først ut var verdensrommet med Arve Aksnes og Susanne Flø Spinnangr fra Bireklandssenteret på scenen. Fremfor rundt tusen tilhørere i Grieghallen presenterte de forskning om blant annet magnetfelt på solen, nordlys og sørlys, temaer de to kjenner bedre enn de fleste gjennom sin forskning. Aksnes forsker på nordlys, mens Susanne jobber med en doktorgrad om magnetfelter i det nære verdensrommet.

- Vi har forberedt oss godt og drillet på manus, men litt nerver er det jo selvsagt nå, sa Arve Aksnes minutter før han og kollegaen skulle innta scenen med Bergen Filharmoniske Orkester i ryggen.

- Det blir jo spennende å se hvordan konsertpublikummet reagerer på å få noe helt annet enn de er vant med her.

Satte over til verdensrommet 

Med utrolige bilder fra hubbleteleskopet og satelittbilder av jordkloden som bakteppe tok forskerne publikum med til verdensrommet og facinerdne forskningsfunn derfra. Som en prikk over i’en fikk publikum også en videohilsen fra verdensrommet når forskerne satte over til astronauten Luca Parmitano på den internasjonale romstasjonen. 

- Vet dere at det er en bit av Bergen her oppe, spurte den kjente astronauten.

- Her på romstasjonen er faktisk teknologi utviklet ved Universitetet i Bergen! Sa han og siktet til ASIM-apparatet. Måleinstrumentet er det eneste i sitt slag og måler jordiske gammaglimt. 

Les mer: SpaceX skyter UiB til verdensrommet

Publikum spilte på mobilen

Musikalsk kunne kvelden by på en nordisk premiere på Eric Whitacres verk, «Deep Field», fulgt av en film med bilder fra det berømte Hubble-teleskopet. Verket er skrevet for orkester, kor og mobil-app(!), og på et tidspunkt ble publikum bedt av dirigenten om å ta frem mobilen og spille med i en spesiell musikk-app.

- Dette er nok første og eneste gang vi ber publikum om å bruke telefonen under forstillingen. Vanligvis ber vi om det stikk motsatte, sier Bauge.

Ønsker du å vite mer om Neste Steg-prosjektet eller være med som publikum?