Innovasjon

Ny heder til Shrimpvision

De innovative studentene bak bedriften Shrimpvision ble tirsdag tildelt Gründerhub-prisen 2019.

Shrimpvision
Bedriften Shrimpvision satser på bærekraftig lokal produksjon av tropiske reker. Bedriften består av (f.v) Tord Teigstad, Tarald Kleppa Øvrebø og Sjur Øyen.
Foto/ill.:
Ole Marius Kvamme, UiB

- Dette var veldig kjekt, og en fin anerkjennelse for det vi holder på med, sier daglig leder for Shrimpvision, Tarald Kleppa Øvrebø. Han har mange jern i ilden for tiden, og er nå også i innpurten av sin mastergrad på det integrerte masterprogrammet (sivilingeniør) i havbruk og sjømat ved UiB.

Med utspring fra den marine klyngen på Marineholmen driver gründeren den innovative bedriften, som satser på bærekraftig oppdrett av tropiske reker, sammen med medstudent Sjur Øyen og Tord Teigstad. Sistnevnte har fagbrev i akvakultur og lang erfaring fra oppdrettsnæringen.

Prisdryss

Det har vært et begivenhetsrikt år for de tre gründerne. I mai vant Shrimpvision en million kroner gjennom Forskningsrådet sitt STUD-ENT-program. Nå kan de også juble for å ha gått helt til topps i kampen om Gründerhub-prisen 2019. Etter å ha gått videre fra delfinale i Bergen 16. september, noe de fikk 50 000 kroner for, overbeviste de stort i finalen i Stavanger 24. september. Med det vant Shrimpvision nye 250 000 kroner i prispenger fra Sparebankstiftelsen SR-Bank.

- Midlene kommer veldig godt med. Dette gir oss mulighet til å ha lenger produksjonstid i småskalaanlegget, og større spillerom for lenger drift av prosjektet, sier Kleppa Øvrebø.

Bærekraftig produksjon av tropiske reker

Bedriften Shrimpvision tok form med en tanke om oppdrett av andre marine arter enn laks. Valget falt på produksjon av tropiske reker, også kjent som scampi. I dag blir disse vanligvis fraktet langveis fra i frossen tilstand, før de når norske forbrukere.

- Vårt mål er å levere levere kortreiste, sunne og bærekraftige reker. Vi merker stor interesse for vår idé, både i fagmiljøet og hos næringslivet, sier Kleppa Øvrebø, som også er takknemlig for god hjelp og rådgiving fra VIS gjennom prosessen.

Snart klar for småskalaproduksjon

Arbeidet med et småskalaanlegg for produksjonen er nå godt i gang i UiB sine lokaler på Høyteknologisenteret.

- Vi gjør de siste justeringene på anlegget nå, og forventer at dette arbeidet er ferdig om noen uker. Anlegget vil så bli tilført vann, og i løpet av høsten vil vi ha de første rekelarvene på plass i anlegget, sier Kleppa Øvrebø.

Gjennom småskalaproduksjon vil selskapet høste erfaringer og hente produksjonsdata, som vil brukes i den senere storskalaproduksjonen. Her jobbes det både med design og lokalitet.

- Målet er å begynne på den kommersielle storskalaproduksjonen i løpet av 2020, sier den daglige lederen.