Aktuelt

Science in a global perspective – challenges ahead: Ved æresdoktor Sir Peter Gluckman

Sir Peter Gluckman har fremmet vitenskapsdiplomati og forskningens relevans for politiske avgjørelser. Han kommer til Bergen for å bli utnevnt til æresdoktor ved UiB, og vil holde en gjesteforelesning i Universitetsaulaen.

Bilde av aulaen og Peter Gluckman
Sir Peter Gluckman er utnevnt til æredoktor ved Universitetet i Bergen (UiB). Sir Peter Gluckman For sitt banebrytende arbeid innen vitenskapsdiplomati har Sir fra New Zealand
Foto/ill.:
Statsbygg, Trond Isaksen og privat

Sir Peter Gluckman var vitenskapelig rådgiver for New Zealands statsminister i årene 2009-2018. I denne stillingen gjorde han seg bemerket ved å fremme prinsipper for vitenskapsdiplomati og vitenskapelig rådgivning til regjeringer.

Les også: Utnevner 10 nye æresdoktorer

I dag er Gluckman leder for The International Network of Government Science Advice (INGSA), et stort nettverk av internasjonale vitenskapsrådgivere. Han er nyvalgt leder for The International Science Council (ISC) i 2018, og vil starte sitt presidentskap her i 2021. Sir Peter Gluckman har mottatt mange nasjonale og internasjonale priser for sin innsats som talsperson og formidler av vitenskapelige råd og vitenskapelig diplomati.

Medisiner og æresdoktor

Opprinnelig er Gluckmann utdannet barnelege, og har vært tilsatt ved universitetet i Otago, Universitetet i Auckland og University of California, San Francisco; et av verdensl ledende medisinske forskningsuniversiteter. Hans vitenskapelige arbeid spenner vidt og inkluderer perinatal fysiologi og biologi, neurovitenskap, pediatrisk og eksperimentell endokrinologi. Han har også levert banebrytende arbeid i grenselandet mellom økologisk, utviklings og evolusjonær biologi og human helse.

Sir Peter Gluckman blir i oktober 2019 utnevnt til æresdoktor ved UiB. Han kommer til Bergen for å delta på æresdoktorpromosjonen, samt holde en forelesing med tittelen «Science in a global perspective – challenges ahead».

Etter forelesningen vil det bli en Q&A ved professor Matthias Kaiser

Arrangementet er gratis og åpent for alle.