Universitetsmuseet

Ventetiden er over - museet er åpnet

Etter seks år er ventetiden endelig over. Universitetsmuseet er igjen åpent for publikum.

Neste
åpning av universitetsmuseet
Mange møtte opp i solskinnet til den offisielle åpningen av Universitetsmuseet, naturhistorie.
Åpning av Universitetsmuseet
Det var barnetog fra Festplassen til åpningen av Universitetsmuseet.
åpning universitetsmuseet
UiB-rektor Dag Rune Olsen var glad for å kunne åpne Universitetsmuseet foran mange fremmøtte.
åpning av universitetsmuseet
Musikalske innslag på åpningsseremonien.
åpning av universitetsmuseet
Statsråd Iselin Nybø under åpningen.
åpning universitetsmuseet
Statsminister Erna Solberg hilser på to nye æresdoktorer ved UiB; fv. Ambassadør Peter Thomson og Sir Peter Gluckman.
åpning av universitetsmuseet
Kunnskapsveien er vårt samfunns aller viktigste vei, sa en stolt UiB-rektor Dag Rune Olsen i seremonien i Universitetsaulaen.
Åpning av Universitetsmuseet
Ambassadør Peter Thomson er FNs generalsekretærs spesialutsending for hav, og ny æresdoktor ved UiB. Her er han på omvisning i Hvalsalen.
Olaf Erlend Gundersen, UiB
Den sagnomsuste Hvalsalen.
Universitetsmuseet i Bergen
De etterlatte dyrene har likevel fått midlertidig plass på museet.
Åpning av Universitetsmuseet
Den store dagen ble avsluttet med en spektakulær tredimensjonal forestilling, vist direkte på Universitetsmuseet.
Thor Brødreskift, UiB

14. oktober er en merkedag for Universitetet i Bergen. Klokken 10 var det formell åpning av Universitetsmuseet, naturhistorie, som i seks år har vært stengt for renovasjon.

- Museet skal stå med åpne dører mot byen og verden. Det er med stolthet vi igjen kan ta imot folk ved Norges eldste museumsbygg, sier museumsdirektør ved Universitetsmuseet i Bergen, Henrik von Achen.

Åpningsseremonien ble streamet, og du kan se opptaket her. Se også stor bildeserie ved å klikke til høyre eller venstre i bildekarusellen i toppen av denne saken.

Historisk dag

Mange barn hadde gått i tog til Museplass, hvor taler av både statsminister Erna Solberg og en feststemt UiB-rektor Dag Rune Olsen stod på programmet.

- Dette er en historisk dag for oss her i Bergen, og ikke minst for nasjonen Norge, sa UiB-rektoren, og pekte på de historiske linjene, tilbake til da Wilhelm Koren Christie grunnla Bergen Museum for nesten 200 år siden.

- Nå står vi samlet nok en gang for å åpne museet. Men vi har beveget oss langt siden den gangen. Når dere kommer innenfor dørene så går dere inn i Norges eldste museumsbygg. Og samtidig så kan dere se på noen av Norges mest moderne utstillinger, sa Olsen, som oppfordret til aktiv deltakelse i utforskingen av museet:

- Når dere går i Universitetsmuseet så skal dere ikke bare se, dere må skjerpe alle sansene og lytte også. Og viktigst av alt: Dere skal undres og være nysgjerrige. Dette har blitt et skikkelig forskningsmuseum, og i forskning så slipper vi nysgjerrigheten løs ved å stille spørsmål og prøve å finne svar. Det samme synes jeg at dere skal gjøre når dere kommer på museumsbesøk, sa rektoren, før han gav ordet til statsminister Erna Solberg.

Viktig for byens identitet

- Endelig er dagen kommet. Som bergenser er det spesielt gledelig å være her i dag. Et kulturhistorisk bygg som dette er viktig for hele byens identitet, sa statsministeren, og mimret tilbake til sine egne opplevelser i museet som ung.

- Jeg husker spesielt Hvalsalen, med de store skjelettene som hang under taket. Den er der fortsatt, med nye elementer, som Plasthvalen. Den minner oss om hvor viktig det er å gjøre noe med en av vår tids største utfordringer, forsøplingen av havet, sa Solberg, og trakk slik linjene til Universitetsmuseet sin oppgave om å både forske, forvalte og formidle, for slik å skape ny viten og innsikt til samfunnet.

Den siste tiden har det vært stort engasjement for de etterlatte dyrene, som ikke lenger vil være en del av de faste utstillingene.

Også statsministeren hadde merket seg dette. I sin tale kunne hun slippe det som, for de mange som har engasjert seg i de etterlatte dyrene sin skjebne, vil være en gledelig nyhet; det blir et midlertidig gjensyn med disse dyrene allerede fra i dag av.

- Som å åpne den største pakken

Etter nøkkelseremonien med statsråd Iselin Nybø og Byggherredirektør i Statsbygg, Marius Tunstad, kunne Solberg erklære museet for gjenåpnet, før hun ledet de fremmøtte inn i det nyoppussede bygget. Etter en omvisning i museet sine nye rom og spennende utstillinger, fortsatte åpningsseremonien i Universitetsaulaen.

- Dette er den nest viktigste dagen i museets historie etter grunnsteinsnedleggelsen. Dette har vært et omfattende og langvarig prosjekt, med mange involverte mennesker, sa Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, som videre rettet en stor takk til alle som har bidratt, og ønsket Bergens befolkning lykke til med bruken av museet.

Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen har også gledet seg til denne dagen.

- Det er en magisk opplevelse å gå på museum. Når vi i dag gjenåpner Universitetsmuseet, naturhistorie, er det som å åpne den største pakken på julaften. Det er knyttet store forventninger til dette, slo hun fast.

Spektakulær 3D-forestilling

Åpningsfesten varte hele dagen, med gratis inngang og omvisninger for publikum. Festdagen ble kronet med en spektakulær tredimensjonal forestilling, som ble vist direkte på museumsbygningen mandag kveld. Her fikk publikum føle både på historiens sus, samtidig som de fikk et innblikk i de nye utstillingene på museet.

Flere tusen skuelystne opp til hver av de tre forestillingene, som du kan gjenoppleve i opptak her.