Signerte unik avtale om studentutveksling

Universitetet i Bergen og Peking University signerte 24. oktober en unik studentutvekslingsavtale. - Vi er svært stolte over å ha fått denne avtalen på plass, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Signering UiB og Peking University
President ved Peking University, Hao Ping og UiB-rektor Dag Rune Olsen signerte en avtale som innebærer gjensidig utveksling av studenter mellom de to universitetene.
Foto/ill.:
Atle Rotevatn, UiB

Universitetet i Bergen, som denne uken er i Kina med en delegasjon ledet av rektor Dag Rune Olsen, signerte 24. oktober en studentutvekslingsavtale med Peking University. En slik avtale på institusjonsnivå er enestående i norsk sammenheng og er et stort gjennombrudd i UiB’s Kina-arbeid.

- Peking University er ranket som et av Kinas to beste universitet og er svært selektive i sine valg av utvekslingspartnere. Vi er derfor svært stolte over å ha fått denne avtalen på plass, sier UiB-rektor Olsen.

Blant verdens 25 høyest rangerte

Peking University har fra før av avtaler med noen av verdens ledende universiteter, blant annet Stanford, Yale, Cornell University og London School of Economics. Peking University regnes som et av Kinas to beste universitet, og er blant verdens 25 høyest rangerte universiteter (Times Higher Education World Universty Ranking 2020).

Det var President ved Peking University, Professor Hao Ping, som sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen signerte avtalen mellom de to institusjonene. Avtalen innebærer gjensidig utveksling av studenter mellom UiB og Peking University, og vil bli koblet opp mot annet forsknings- og utdanningssamarbeid mellom institusjonene.

- Åpner muligheter for studentene

På plass i Kina sammen med Olsen er også professor Bjørnar Borvik fra Det juridiske fakultet ved UiB. Borvik har i en årrekke drevet utdanningssamarbeid med kinesiske partnere og er svært fornøyd med at avtalen med Peking University nå er på plass.

- Dette er noe vi har jobbet for lenge, og vi er utrolig glade for mulighetene denne utvekslingsavtalen åpner for våre studenter, sier Borvik.

Forsknings- og utdanningssamarbeid

Tilstede under signeringen var også professor Atle Rotevatn fra UiBs Institutt for geovitenskap. Han møtte også ledelsen for School of Earth and Planetary Sciences ved Peking University for å igangsette forsknings- og utdanningssamarbeid innen geologi, geofysikk og energiomstilling.

- Vi er svært glade for å igangsette samarbeid med et av Kinas ledende miljøer på disse fagområdene. Koblingen mot studentutveksling gjennom den nye avtalen gjør dette til en ekstremt viktig totalpakke for vårt institutt og for hele UiB, sier Rotevatn.

Delegasjonen fra UiB besøker også denne uken flere andre universiteter i Beijing, Shanghai, Nanjing og Hong Kong, og det skal også signeres avtaler med Renmin University og China University of Political Science and Law.

I tillegg besøker delegasjonen bærekraftskonferansen Sustainable Development Forum 2019, der også utenriksdepartementet deltar.