Kjøttfritt julebord

Kjøttfritt julebord for UiB-ansatte

Menyen på årets julebord for administrasjonen ved UiB blir litt annerledes enn tidligere år.

Juletallerken ved UiB blir i år uten kjøtt
Julebordstallerken ved UiB blir i år uten kjøtt.
Foto/ill.:
Colourbox.com

Når administrasjonens julebord går av stabelen 13. desember, er det ikke pinnekjøtt og ribbe som står på menyen. Under klimadebatten som UiB arrangerte 1. november, ble det presentert at årets julebord blir kjøttfritt.

- For å nå klimamålene må UiB gjøre store CO2-kutt i reiser, bygg og innkjøp. Å kutte kjøttet på årets julebord er et lite tiltak, men det er et fint symbol på at vi må være villige til å gjøre endringer for å nå de målene vi har satt oss, sier avdelingsdirektør ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) og julebordssjef, Synnøve Myhre.

Det er KMD og Kommunikasjonsavdelingen som i år arrangerer julebordet for administrasjonen. Forskningen er klar på at rødt kjøtt er en miljøversting, og et av de viktigste og enkleste tiltakene vi kan gjøre for klimaet, etter å kjøre og fly mindre, er å redusere forbruket av rødt kjøtt. Selv om rødt kjøtt uteblir, ønsker ikke Myhre å rette pekefinger til dem som ønsker å spise pinnekjøtt eller ribbe til jul.

Vil ikke ta julekosen fra folk

- Nei, for all del! Vi ønsker ikke å ta julekosen fra folk. Men dette er en mulighet for oss å vise at vi tar kjøttreduksjon på alvor til våre ansatte, og benytter denne anledningen til å gjøre nettopp det. For å nå klimamålene, må vi gjøre store endringer, og dette kan sees på som en test på den egeninnsatsen endring krever.

Universitetsledelsen synes det er flott at arrangementskomiteen velger å satse på et litt mer bærekraftig julebord.

- Dette er et fint tiltak som vi i ledelsen støtter, sier assisterende direktør, Tore Tungodden.

I år skal administrasjonene i sentralavdelingene, fakultetene og instituttene ha julebord sammen. Utover at det blir kjøttfritt, har ikke komiteen bestemt menyen helt ennå.

- Vi jobber sammen med leverandørene og ser på det nå. Utover at det ikke blir kjøtt, kan jeg love at det blir fisk, sier Myhre, og legger til at gjestene kommer til å bli mette på underholdning.