Hjem
Aktuelt
Slik forholder UiB seg til koronaviruset

Tips og råd i forbindelse med koronavirusutbruddet

Mange ansatte og studenter lurer på hvordan de skal forholde seg til utenlandsreiser, og hvordan Universitetet i Bergen forholder seg til koronaviruset. Her er informasjonen du trenger.

Flyplass reisende på terminal
Ansatte ved UiB må følge reiserådene fra UD og FHI.
Foto/ill.:
Colourbox

Koronaviruset (covid-19) har spredt seg til stadig flere deler av verden. Allikevel er det reiser til de mest berørte områdene som i hovedsak blir rammet av reiserådene som er gitt av Utenriksdepartementet (UD) og Folkehelseinstituttet (FHI).

Les mer: 10 kjappe om koronaviruset

- Per dags dato fraråder UD reiser til Hubei-provinsen og ikke-nødvendige reiser til fastlands-Kina. UiB forholder seg til råd fra UD. Reiser til Hubei-provinsen og til fastlands-Kina skal dermed avlyses eller utsettes, sier HR-direktør Sonja Irene Dyrkorn.

Dette er de samme reiserådene som er gitt av Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet.

Dersom ansatte eller studenter kommer hjem fra Hubei-provinsen eller fastlands-Kina og har symptomer på luftveisinfeksjoner, skal de ikke oppholde seg på campus eller arbeidsplassen de første 14 dagene etter hjemkomst. Ansatte skal i slike situasjoner ha hjemmekontor, forteller hun videre.

På campus

Alle kantiner ved universitetet er bedt om å sette opp spritdispensere for desinfisering av hender. I tillegg blir det plassert ut flasker med hånddesinfeksjon på ulike steder på campus. Renholdet ved UiB blir også styrket i tiden fremover, særlig på områder med større berøringsflater som dørhåndtak og gelendre. Eiendomsavdelingen ved UiB vurderer ytterligere behov fortløpende. 

Utenlandsopphold

Studenter og ansatte som befinner seg i andre områder med vedvarende spredning skal følge med på råd fra lokale helsemyndigheter, samt følge med på UDs reiseråd og FHIs anbefalinger. Studenter som er på utveksling bør i tillegg registrere seg på Utenriksdepartementets reisegregistrering

Studenter som skal starte sitt utvekslingsopphold senere i vår i områder med vedvarende spredning må holde seg oppdatert på UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet, og søke råd hos fagmiljøet for oppfølging.

Les mer: Folkehelseinstituttets råd og informasjon til befolkningen om nytt koronavirus.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her finner du en rekke spørsmål og svar for ansatte og studenter ved UiB om koronaviruset.

Jeg har vært i område med koronasmitte, og har fått symptomer på forkjølelse. Hva bør jeg gjøre?
UiB følger de nasjonale retningslinjene fra FHI (folkehelseinstituttet). De sier at dem som er mistenkt smittet må ta kontakt med lege på telefon for råd og avtale om undersøkelse:

  • Ring fastlegen din eller legevakt på telefon 116117
  • Følg de anvisninger som de gir. Mest sannsynlig vil de ta en prøve på om vedkommende er smittet, og gi vedkommende hjemme-karantene til svaret foreligger.
  • Dersom smitte påvises vil de sette i gang smittesporing, og kartlegging av personer som den smittede har vært i kontakt med. Først da vil det være aktuelt for arbeidsgiver å sette i gang ytterligere tiltak etter FHI sine anbefalinger.

Jeg har vært på reise i Kina, bør jeg holde meg i karantene i 14 dager?
Det er ingen restriksjoner for personer som kommer til Norge fra Kina. Det er kun hvis de har symptomer som feber, hoste osv. at det skal innføres restriksjoner. Dersom man kommer fra et område med vedvarende smittespredning i løpet av de siste 14 dagene, og man får symptomer på luftveisinfeksjon, må du straks holde deg innendørs og unngår nærkontakt med andre mennesker samt ringe fastlegen eller legevakta (116 117) og fortelle om din reise og dine symptomer.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg befinner meg i et område med koronasmitte?
Hvis du befinner deg i et område med kjent koronasmitte, må du unngå kontakt med syke personer, og spesielt personer med luftveissymptomer. Som ved alle infeksjoner er god håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte. Alkoholbasert hånddesinfeksjon kan være et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig. På reise utenlands bør man også følge råd fra lokale helsemyndigheter. Her kan du lese FHIs reiseråd.

Vi får innreisende studenter eller andre besøkende fra Kina – bør de isoleres ved ankomst?
Så lenge man ikke har symptomer, er det ingen krav til at de skal unngå kontakt med andre eller undersøkes. God håndhygiene anbefales, og det er viktig at de informeres om å tidlig ta kontakt med helsetjenesten ved feber eller symptomer på luftveisinfeksjon. Det anbefales telefonkontakt med legen før man kommer til undersøkelse.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg er redd for at jeg er utsatt for smitte, men ikke er syk?
Gode hygienerutiner er viktig, selv om man ikke føler seg syk. For å hindre smitte må man unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde 1-2 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i armkroken. God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

Jeg er på utveksling – hvordan skal jeg forholde meg?
Følg med på UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet, samt råd fra lokale myndigheter i landet der du studerer.Registrere seg på Utenriksdepartementets reiseregistrering dersom du ikke allerede har gjort det.

Dersom det innføres restriksjoner ved det utenlandske lærestedet som gjør at det faglige opplegget ikke lar seg gjennomføre som planlagt – hva gjør jeg?
Kontakt fagmiljøet ved det utenlandske lærestedet og UiB for vurdering av alternativt faglig opplegg.

Jeg skal på utveksling denne våren, men har ikke påbegynt studiene i utlandet ennå – hva gjør jeg?
UiB vurderer situasjonen fortløpende og følger råd fra nasjonale helsemyndigheter og reiseråd fra UD. Studenter som skal starte sitt utvekslingsopphold senere i vår i Korona-rammede områder må holde seg oppdatert på UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet.

For studenter som ikke kan reise på utveksling på grunn av nasjonale reiseråd eller må avbryte sitt opphold på grunn av restriksjoner ved det utenlandske lærestedet, vil vi så langt mulig søke å tilrettelegge for et alternativ hjemme.