Hjem
Aktuelt
22. juli

– Vi skal aldri glemme

På dagen 10 år etter terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet var det minnestund og kransenedleggelse ved UiB-student Tore Eikelands minneplakett på Studentsenteret.

Ordfører Persen og rektor Hagen
Ordfører Marte Mjøs Persen og rektor Margareth Hagen holdt begge rørende taler til minne om Tore Eikeland.
Foto/ill.:
Pål Adrian Ryen

Hovedinnhold

Rektor Margareth Hagen ønsket velkommen til markeringen og holdt en tale før hun introduserte ordfører Marte Mjøs Persen.

I sin tale snakket rektor Hagen om Tore Eikeland og hvordan han ble beskrevet som person og student.

– Tore ble beskrevet som et faglig og politisk talent med et stort engasjement.

Videre beskrev rektor Hagen angrepet som usselt.

– 22. juli var et politisk angrep, et angrep på AUF, og et angrep på demokratiet. Det var et usselt angrep på unge mennesker som stod opp for demokratiske verdier, verdier som også er viktige for oss ved universitetet.

Før hun avsluttet understreket Hagen viktigheten av kunnskap som beredskap og forsvarsverk mot hat.

­– Den brede kunnskapen og utdannelsen er et sterkt forsvarsverk mot frykt, hatkriminalitet, terror og rasisme.

Rektor avsluttet sin tale med å minnes alle som ble frarøvet livet for ti år siden og med budskapet om at «Vi skal aldri glemme» overlot hun ordet til ordfører Marte Mjøs Persen.

Personlig tale fra ordføreren

Ordføreren holdt en sterk og personlig tale om sin venn og partikollega Tore Eikeland.

– Tore var en god venn for sine venner og en fantastisk talentfull ung mann, sier Persen.

Videre forteller hun om en epost hun fikk fra Eikeland i 2010. En epost som minnet henne om noe Eikeland brukte mye tid og kraft på i sitt siste år, internasjonal solidaritet. I eposten forteller han at han skal reise til Uganda sammen med andre AUFere:

– Han skriver videre at en uke tidligere hadde Uganda opplevd en terroraksjon som tok livet av 80 mennesker og såret hundrevis. Og det er i fortsettelsen av det Tore skriver: «Men AUF gir aldri opp kampen mot undertrykkelse og fattigdom, enten det handler om mobbing på en skole i Norge, eller tortur og fengsel i utlandet. Urettferdighet skal bekjempes.»

Hun understreker at Eikeland fikk rett, AUF gir aldri opp.

Til slutt avrunder ordføreren med noen flere ord fra Eikeland som han skrev til henne etter at han kom hjem fra Uganda:

«Det kan være på sin plass å spørre seg hvor mye av den korte tiden en har på jorden en vil bruke på å frykte det fremmede og rase over medmennesker. Og hvor mye en vil bruke på å gjøre livet lysere for andre og bidra til at alle får det bra. La oss leve for hverandre.»

Seremonien avsluttes ved at rektor takker for de sterke ordene og forsamlingen for fremmøtet, før hun legger ned en krans ved Tore Eikelands minneplakett på Studentsenteret og gjentar ordene «Vi skal aldri glemme».