Hjem
Aktuelt
Årets museum

Universitetsmuseet i Bergen er kåret til årets museum

Universitetsmuseet i Bergen er kåret til årets museum av Norges Museumsforbund. – En tillitserklæring og stor inspirasjon for oss, sier museumsdirektøren.

utstilling på universitetsmuseet i Bergen
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

– Det er med stolthet og ydmykhet vi tar i mot prisen for Årets museum 2021 etter å ha vært nominert sammen med Nordlandsmuseet, Museum Stavanger og Norsk Oljemuseum, sier museumsdirektør Henrik von Achen.

Også rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen er stolt over kåringen.

– Dette er virkelig en stor anerkjennelse! Universitetsmuseet ved UiB er en av våre viktigste arenaer for forskningskommunikasjon, og gjennom utstillingene får vi dele kunnskap til alle som besøker oss. Et universitetsmuseum er også noe annet enn en ren formidlingsarena, det er en viktig aktør for forskning og forvaltning. Vi er veldig glade for denne utmerkelsen, sier Hagen.

Universitetsmuseet er kåret som årets museum på bakgrunn av den oppgraderingen som skjedde før gjenåpningen høsten 2019. 

Komiteen uttaler:

Vinneren er et museum som gjennom nytekning og nye måter å formidle historie og forskning på har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker publikum og kommende generasjoner velkommen uten å bryte båndet til tradisjonen. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som både er et historisk og kulturet viktig symbol for byen og regionen det ligger i. 

I den moderne tekning rundt kunnskap og viten er det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet. De tar de samfunnsomveltningene på største alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i fremtiden uten å miste perspektivene.

Fra Naturhistorisk museum til Universitetsmuseum

Arbeidet med å renovere Universitetsmuseet, Naturhistorie var ikke kun et løft for bygget, det var også vår gylne sjanse til å redefinere hva et Universitetsmuseum skal være i det 21. århundre, slår von Achen fast.

– Vi har gått til å være et museum for hele Universitet i Bergen og alle dets fagmiljøer. Vårt samfunnsoppdrag er å demokratisere kunnskap og dette gjør vi ved forskningskommunikasjon til det nysgjerrige mennesket.

– All kunnskap begynner med undring og vi kommuniserer hvordan et universitet skaper kunnskap og hvorfor dette er viktig og slår ikke bare slår fast fakta. Å bli kåret til Årets museum 2021 er en tillitserklæring og en inspirasjon til alle 200 kollegaer på Universitetsmuseet som samler inn, forvalter, forsker og formidler, sier museumsdirektøren stolt.